Dagens namn: Reinhold, Reine
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Nu ska han rentvås – av en PR-guru

LONDON.

Shrien Dewani anklagas för att ha beställt mordet på svenska Anni.

Som sin första förkämpe har han anlitat – en PR-guru.

Max Clifford är mannen som tjänat miljoner på att sälja älskarinnors berättelser till pressen.

Nu ska han rentvå den misstänkta hustrumördarens namn.

Max Clifford hänger ut kändisar genom att sälja deras älskarinnors berättelser till pressen. Han var mannen som såg till att David Beckhams mätress Rebecca Loos sålde sin historia, och han var med när Faria Alam berättade om sin kärleksaffär med Sven Göran ”Svennis” Eriksson.

Max Clifford har tjänat miljoner.

Nu ansvarar han för Shriens och familjen Dewanis kontakter med pressen. Och i jul kommer flitens lampor fortsätta lysa på hans kontor.

– Jag har ägnat de senaste fyra, fem veckorna åt att svara på frågor om det här fallet och det lär fortsätta, säger PR-gurun när Aftonbladet når honom.Övertiden lönar sig. Enligt medieuppgifter kostar hans tjänster upp till 22? 000 kronor i timmen. I sin egen självbiografi från 2005 beskriver Max Clifford hur han en vanlig månad kan dra in tre till fyra miljoner kronor.

     

I Mariestad har Anni Dewanis föräldrar ställt in julfirandet efter mordet. Sorgen är för stor och Annis pappa Vinod Hindocha berättar hur han fortfarande inte kan sova om nätterna.

     

På en herrgård utanför Cardiff i södra Wales sitter Shrien Dewani i husarrest. Sydafrikanska myndigheter har begärt honom utlämnad, misstänkt för att ha beställt mordet på svenska Anni under parets bröllopsresa i Sydafrika i november.

I mitten av januari ska han tillbaka till rätten i London. I Sydafrika har redan taxichauffören Zola Tongo erkänt och dömts till 18 års fängelse för sin inblandning – mot att han vittnar om hur Shrien bett honom arrangera mordet i form av en bilkapning.

     

Samtidigt arbetar Max Clifford för högtryck. I söndags lyckades han få in artiklar om det så kallade smekmånadsmordet i samtliga Storbritanniens tio största söndagstidningar. Alla med bilder av hur Shrien och Anni Dewani dansar lyckliga på sitt bröllop.

Planen är tydlig, bilderna ska visa att Shrien är oskyldig.

I samtliga tidningar intervjuas också medlemmar ur Shrien Dewanis familj som betygar hans oskuld.

Vad Annis familj tycker om Clifford blev tydligt utanför rättssalen i London den åttonde december, när en första förhandling om Shriens borgen hölls.

Någon läste upp ett uttalande som Max Clifford gjort till Sky News. Där säger han sig ha sett Shrien Dewani i ögonen och blivit övertygad om hans oskuld.

– Varför anlitar man då någon som han, frågade sig en familjemedlem rakt ut.

Förstår du att Annis familj blir misstänksam över att du har anlitats av familjen Dewani?

– Om de hade förstått vad jag gör hade de inte varit det, säger Max Clifford.

– Vad jag försöker göra är att försvara familjen Dewani och Shrien genom att svara på alla anklagelser med sanningen. Till exempel påstods det tidigt att äktenskapet skulle varit arrangerat och det har hävdats att det fanns en livförsäkring. Fullständigt felaktigt.

     

Annis pappa Vinod Hindocha vill bara ha rättvisa.

– Om min svärson är oskyldig ska han åka till Sydafrika och bevisa att han inte gjort det. Så enkelt är det, säger han.

Max Clifford har sitt svar klart:

– Allt Shrien vill är att sanningen ska komma fram. Men om högsta chefen för Sydafrikas polisväsende redan har stämplat honom som en ”mördande apa”, hur troligt är det att han kommer få en rättvis rättegång?

– Sverige, England och hela världen kommer att se eftersom intresset är så stort. De kommer att se till så att rättegången blir rättvis, säger Vinod Hindocha.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet