Sex döda i julbränder

...och flera familjer har förlorat sina hem

Här bodde en familj på sex personer. På julafton totalförstördes deras hem i en våldsam brand. Räddningstjänsten kunde inget göra - huset var övertänt när de kom till platsen.
NYHETER

Sammanlagt sex personer har omkommit i bostadsbränder de senaste dagarna.

Och på julafton fick en familj i Silkestad söder om Karlstad sitt hem totalförstört.

Igår avled en person i en villabrand i Finsta norr om Stockholm och på julafton omkom en kvinna i en husbrand i Kalv i Svenljunga.

Vid halv tre-tiden på julaftonen fick en famij på sex personer i Silkesta söder om Karlstad sitt hus totalförstört efter en brand.

– De befann sig en bit därifrån hos släktingar och ingen skadades, säger Jan Thor, räddningsledare på räddningstjänsten i Karlstad.

Totalt övertänd

Han berättar att tvåvåningsvillan som låg avsides var totalt övertänd när räddningstjänsten kom till platsen.

– Det är bara en hög med aska kvar nu. Pappan i familjen kom dit och såg att allt var övertänt. Han var helt förkrossad, säger Jan Thor.

Det är ännu inte klarlagt vad som orsakade branden.

Tidigare i veckan avled fyra personer i tre bostadsbränder i Hässleholm, Hörby och Simrishamn. Minst två av bränderna misstänks ha orsakats av levande ljus.

Man i 60-årsåldern avled

I Simrishamn avled en man i 60-årsåldern efter en brand i ett tre våningar högt flerfamiljhus i centrum. Ytterligare en man i samma ålder fördes till sjukhus med rökskador.

I Hörby omkom en 66-årig man i onsdags efter en brand i ett enbostadshus. Hela huset var rökfyllt när räddningstjänsten kom till platsen. Mannen hittades på golvet en bit ifrån sin säng och polisen uppger att brandorsaken troligen var rökning i sängen alternativt ett ljus som fallit ner och satt eld på madrassen.

19 nötkreatur innebrända

Ytterligare två personer, ett par på 82 respektive 84 år, omkom i början av veckan i Hässleholm efter en bostadsbrand.

I Lindesberg i Västmanland brann en ladugård ner på julafton och enligt Nerikes Allehanda brann 19 nötkreatur inne. Orsaken till branden är okänd men polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

ARTIKELN HANDLAR OM