Terrorister skulle spränga Big Ben

Nio män häktade i England

NYHETER

Big Ben, Londonbörsen och amerikanska ambassaden.

Nio misstänkta terrorister i England rekognocerade flera tänkbara mål inför en planerad bombattack under julen.

Polisen grep männen under en välkoordinerad gryningsräd förra veckan.

Bredvid en dator hos en av männen hittade de en handskriven lapp med adresser. Polisen tror att det är platser och personer som de misstänkta terroristerna funderade på som mål för ett bombattentat. Bland annat ska männen ha gjort noggranna studier av Big Ben, skriver tidningen Daily Telegraph.

Hade bombmanual

Polisen hittade också manualer för hur man tillverkar rörbomber, det vill säga den typen av bomb som Stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab hade på sig.

Männen, som mellan 19 och 28 år, häktades på måndagen av en domstol i London. De är misstänkta för att ha förberett terrorism och för att ha planerat en allmänfarlig explosion.

Polisen tror att ett attentat planerades till julhelgen.

Spanade på Big Ben

Under häktningsförhandlingen kom det fram att männen varit på en spaningssrunda i London för att undersöka de tänkbara målen, skriver Daily Telegraph. Gruppen ska ha gått från Trafalgar Square till Big Ben-tornet på Westminsterpalatset, som de granskade noga. De gick sedan vidare till Westminster Abbey, det enorma pariserhjulet London Eye och scientologikyrkan.

De avslutade rundan med att äta på McDonalds.

Sue Hemming vid den brittiska åklagarmyndigheten sade före häktningsförhandlingen att hon var ”säker på att bevisen räcker” för att fälla männen i domstol, skriver Guardian.

Ursprungligen greps 12 personer. Tre av dem har släppts och är inte längre misstänkta för brott.