”Det slutar aldrig”

Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard
blev uppringd av säkerhetspolisen i dag

Foto: Foto: AP
Kurt Westergaard ritade Muhammed-karikatyrerna i Jyllands-Posten. Foto: Scanpix
NYHETER

Halv ett i dag ringde telefonen hemma hos tecknaren Kurt Westergaard.

Det var den danska säkerhetspolisen som informerade honom om den stoppade massakern som hade planerats på grund av Muhammed-karikatyrerna.

– Det slutar aldrig, säger han.

Kurt Westergaard är karikatyrtecknare för Jyllands-Posten och den av de tolv konstnärer som gjorde den mest kontroversiella karikatyren av Muhammed år 2005 – den där profeten hade en bomb i sin turban.

Bröt sig in med yxa

Han har själv utsatts för flera attacker och hot efter publiceringen.

Den 12 februari 2008 gick den danska säkerhetspolisen PET ut med att de hade gripit två tunisier och en dansk med marockansk bakgrund för att ha planlagt ett mord på Westergaard. I januari 2010 bröt sig en yxbeväpnad 28-åring in hos honom.

I dag kom ett samtal till hans hus i Viby.

– Det var min hustru som svarade och det var PET som ringde. Vad jag vet fanns det inga planer att attackera mig, säger Westergaard till tidningen BT.

Symbol för förtryck

Han säger att han blev chockad av samtalet. Och att han är rädd att det aldrig tar slut.

– Jag fruktar att det här kommer att fortsätta i hela mitt liv. För vissa starka islamistiska krafter har de här teckningarna blivit en symbol för allting som kränker och förtrycker islam, säger han.

FAKTA

Därför upprör karikatyrerna så mycket:

Ett skäl till att de Muhammed-teckningar som Jyllands-Posten publicerade upprör så starkt är att det finns en allmän inställning inom islam att man inte bör avbilda profeten Muhammed.

– Detta av respekt mot både Allah och profeten Muhammed. Dessutom vet ingen hur Muhammed såg ut så man kan inte avbilda honom korrekt, säger Åke Sander, islamolog och professor i religionsbeteendevetenskap vid Göteborgs universitet till TT.

Det finns inget förbud mot avbildningen i Koranen, det är mer en inställning, enligt Sander. Och inställningen är olika stark i olika delar av den muslimska världen. Men om en avbildning sker, som i det här fallet, i uppenbart provokativt syfte blir situationen extra besvärlig.

– Det är klart att många blir sura när det görs i uppenbart anti-islamskt syfte, säger Sander.

Att svenske Lars Vilks bild av Muhammed som rondellhund provocerade många har ytterligare en förklaring.

– Hundar är inte populära i den islamska världen, de betraktas traditionellt som orena. Alla kulturer har ju djur som de inte gillar.

(TT)

Fler artiklar:

ARTIKELN HANDLAR OM