Shrien Dewani släpps mot borgen

Brodern: Vi ska få ut honom med en gång

1 av 2
nekar till brott Shrien Dewani, 30, fördes i onsdags från rätten till fängelset Wandsworth för ännu en natt i häkte. Han misstänks ha beställt mordet på svenska Anni under parets smekmånad, men bedyrar sin oskuld.
NYHETER

LONDON/STOCKHOLM. I onsdags bestämdes det att Shrien Dewani skulle släppas mot borgen i avvaktan på beslut om utlämning till Sydafrika.

Men beslutet överklagades direkt.

I dag fattade dock brittisk domstol beslut om han ska försättas på fri fot.

Förhandlingarna inleddes i High Court 11.30 svensk tid. Då bestämdes det att Shrien kommer bli försatt på fri fot till dess att utlämningsförhandlingarna inleds den 20 januari nästa år. Villkoren blir de samma som tidigare beslut:

Han ska lämna ifrån sig sitt pass.

Måste bo på adressen i Bristol.

Vara inomhus mellan klockan 10 och 18 på dagarna samt från 22 till 02 med elektronisk fotboja.

Lättade

Shrien Dewanis familjen är lättad efter dagens besked och kramar om varandra utanför rättssalen i appellationsdomstolen High Court i London. Hans pappa Prakash Dewani ser allvarlig ut men brodern Preyen ler.

Är du lättad över dagens beslut?

– Jag vill inte säga något, men självklart är jag det, säger Preyen Dewani till Aftonbladet.

Tror du att ni kommer få ut honom på en gång?

– Det kan jag försäkra dig om att vi kommer att se till.

Vill inte utlämnas

Shrien Dewani, 31, sa i onsdags i rätten att han motsätter sig att bli utlämnad enligt den internationella arresteringsordern som Sydafrikanska myndigheter har utfärdats.

Domaren beslutade då att Shrien skulle släppas mot borgen på 250 000 pund. Kraven var bland annat att han lämnade ifrån sig sitt pass till myndigheterna.

Åklagaren överklagade direkt domstolens beslut och Shrien tvingades stanna kvar i häktet tills i dag då överklagan togs upp i rätten.

Bevis och flyktrisk

Sydafrikas representant ville se Shrien Dewani häktad i väntan på beslut om utlämning och tog upp polisens bevis mot Shrien Dewani, filmer från övervakningskameror bland annat.

Men domare Ouseley ansåg inte att detta hade något med flyktrisken att göra och sa att den var obefintlig, på grund av Dewanis starka familjeband i Bristol och brist på kontakter i andra länder.

Pengar i påse

Den brittiska tidningen Mail & Guardian att de övervakningsfilmer som polisen har beslagtagit som bevis mot Shrien Dewani, visar hur han två dagar efter mordet på Anni Dewani lämnar över en liten plastpåse till den taxichaufför som har dömts för mordet. Efter det går taxichauffören in på toaletten. Enligt Mail & Guardian tror polisen att mannen gör det för att räkna pengarna. Samtidigt lämnar Dewani rummet.

Filmerna från övervakningskamerorna stödjer taxichaufförens berättelse som gör gällande att han hade ett möte med Dewani efter mordet. Det finns även filmer från övervakningskamerorna som visar hur männen möttes före Annis död.

SMS om pengar

Andra bevis som polisen har mot Dewani och de andra misstänkta männen är listor över deras telefonsamtal. Taxichauffören har berättat att han på mordkvällen fick lämna kåkstaden och köra ut till The Strand när de lejda mördarna inte stod på avtalad plats. Därifrån ringde han männen medan paret Dewani åt middag.

– Jag skickade ett SMS till Shrien Dewani om att inte glömma pengarna. Han svarade via SMS att pengarna fanns i ett kuvert i en ficka bakom passagerarsätet.

Pengarna var mördarnas lön för utfört arbete.

På smekmånad

Svenska Anni Dewani, 28, mördades under sin smekmånad i Sydafrika lördagen den 13 november i år.

Taxin som Anni och hennes make sedan två veckor, Shrien Dewani, färdades i kapades av beväpnade män. Shrien har sagt att männen hotade honom och slängde ut honom på gatan och sedan försvann med Anni Dewani. När bilen hittades nästa morgon låg Anni Dewani död i baksätet, skjuten i nacken.

En man har dömts för mordet på Anni och pekat ut Shrien Dewani som delaktig. Två andra män sitter häktade, misstänkta för mord. Shrien Dewani är misstänkt för att ha lejt männen.