Svensk i koma – övergiven i Peru

Tog överdos av djungeldrog

Foto: el comercia.pe
NYHETER

Efter en drogöverdos ligger 41-årig svensk man övergiven på ett sjukhus i Peru.

UD vill inte hjälpa honom hem och han riskerar nu att dö.

– Han har övergivit sig själv genom att resa utan försäkring, säger Anders Jörle, presschef på UD.

41-åringen är svensk medborgare och blev allvarligt sjuk för fyra dagar sedan efter att han druckit den traditionella djungeldrogen ayahuasca.

Han ligger i koma på ett sjukhus i staden Iquitos och det finns inga tecken på att han ska tillfriskna.

Riskerar dö

Utrikesdepartementet säger att situationen ser dyster ut eftersom mannen saknar försäkring. Därmed han kan inte få hjälp att betala sin vård av SOS international.

Mannens behandling betalas tills vidare av en vän.

– UD betalar inte. Det är skattebetalarnas pengar, säger UD:s presschef Anders Jörle.

I peruansk tv beskrivs han som "övergiven".

– Han har övergivit sig själv genom att resa utan försäkring, säger Anders Jörle.

Shaman varnar

Svensken drack den starka drycken tillsammans med några andra utländska turister i Amazonas regnskog. Drycken, som är känd för att ge hallucinationer, slog till direkt.

– Eftersom han inte har förberett drycken på rätt sätt så har han fått en dålig reaktion. Det kan leda till att man blir sjuk, får kräkningar, yrsel, diarré och att man hamnar i koma, säger Suely Jaramillo, shaman, till El Comercio.

Enligt peruanska medier började mannen kräkas efter att han druckit vätskan. Han fick hjälp av två byinvånare att ta sig till närmsta sjukhus i den peruanska regnskogen.

FAKTA

Ayahuasca - del av peruansk turism

I Ayahuasca finns en kraftfull hallucinogen narkotikaklassad substans som heter DMT. Drogen LSD beskrivs som mycket mild i jämförelse med DMT.

Drogen används traditonellt bland vissa indianstammar i Amazonas i religiösa riter och hjälper att framkalla visioner och andliga insikter.

Vid användandet av drogen ska alltid en vägledare, en shaman, finnas med. Denne förbereder drycken, som består av växter, och försöker hjälpa den drogade att inte må dåligt.

Att experimentera med ayahuasca lockar en inte oansenlig del unga turister till Peru.

Tidigare i år rapporterade El Comercio om den tyskta turisten Catina Uti Klingelfeld, 23, som våldtogs och misshandlades under en ayahuascaritual nära staden Iquitos.

ARTIKELN HANDLAR OM