Tiden gick lång- samt i källaren

Åtta låsta dörrar skilde Elisabeth Fritzl och de tre barnen i det underjordiska fängelset från friheten

NYHETER

Amstetten/Zeillern För barnen och Elisabeth Fritzl gick tiden långsamt i källaren.

– Man märker på dem att de är vana vid ett mycket långsammare tempo, säger deras doktor Berthold Kepplinger.

Vid en presskonferens i Zeillern utanför Amstetten berättade läkaren i dag att de måste gå mycket varsamt fram med de sex befriade barnen och deras mamma.

– Elisabeth har försökt att ge sina barn en daglig rutin men tiden i källaren har gått mycket långsammare än uppe på ytan. Det är ytterligare en anledning till att vi måste gå långsamt fram med dem, sade Kepplinger.

Polichef Franz Polzer berättade om polisens fortsatta undersökningar av skräckkällaren. Åtta låste dörrar skilde Elisabeth Fritzl och de tre barnen i det underjordiska fängelset från friheten.

Tvingades hjälpa till

– Det innebär att även om någon har haft nycklar eller tillgång till källaren så behöver man inte ha känt till själva fängelsehålan, säger polischef Franz Polzer.

– Vi tror att Josef Fritzl redan 1978 planerade att bygga källaren och att han redan från början hade tänkt att använda den som ett underjordiskt fängelse åt sin då 12-åriga dotter.

1983 byggdes den. Fritzl installerade naturligtvis inga fönster, men heller ingen särskild luftventilation till och från utrymmet. Hur familjen kunnat överleva ändå håller polisen på att utreda.

– Vi är säkra på att ingen annan i hushållet kände till fängelshålan eller vilka som fanns där, säger Polzer.

Han bekräftade också mediauppgifter att Elisabeth och kanske även de äldre barnen tvingats hjälpa till att bygga ut fängelsehålan.

För tungt för en person

– En del av byggmaterialet var för tungt för honom att flytta själv.

Innanför den yttre, tunga, cirka 1,20 meter höga yttre ståldörren fanns flera dörra som var låsta med kodlås.

– Totalt var man tvungen att ta sig igenom åtta låsta dörrar för att komma in i själva fängelsehålan, säger Polzer.

Polisen har hittills förhört inte mindre än 110 personer för att göra sig en bild av Josef Fritzls liv.

– Vi siktar på att kartlägga de senaste 24 åren noga, säger Polzer.

Vid presskonferensen meddelades också att tillståndet för den äldsta dotter Kerstin inte längre är livshotande, men allvarligt.

Familjen tacksam

– Hennes tillstånd har förbättrats lite de senaste dagarna och stabiliserats ytterligare. Vi håller henne dock fortfarande nedsövd och det är oklart hur länge vi måste hålla henne medvetslös, säger doktor Albert Reiter.

Den övriga familjen vårdas fortfarande i isolering på regionsjukhuset i Amstetten-Mauer.

– De är tacksamma för alla lycko- och välgångsönskningar de har fått från hela Europa. Samtidigt vill jag återigen vädja om att deras privatliv respekteras, säger doktor Berthold Kepplinger.

Barnen har fått ett akvarium som de tittar på. Den yngste pojken har fått en teddybjörn.

Förhören med Josef Fritzl har gått fortsatt trögt.

– Det är fortfarande oklart om han har gjort sig skyldig till sexuella övergrepp på barnen, säger Gerhard Sedlacek från åklagarmyndigheten.