’Vitbok’ i Tronds försvar

Aftonbladet anklagas för lögner

NYHETER

Sparkade TV 4-journalisten Trond Sefastsson får nu stöd.

I en vitbok sponsrad av den politiska tankesmedjan Den Nya Välfärden anklagas Aftonbladet för att ägna sig åt lögner och förtal.

– Vi står för det vi publicerat. Denna så kallade vitbok innehåller inte en enda uppgift som ger oss anledning att korrigera något av det vi publicerat, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

PÅ TRONDS SIDA Under gårdagens presskonferens i Stockholm ställde sig Olle Rossander bakom sin vän.

Vid en presskonferens i Stockholm i går presenterade ekonomijournalisten Olle Rossander en vitbok om Trondaffären.

Där försvarar han sin vän, sparkade TV 4-reportern Trond Sefastsson.

Aftonbladet avslöjade tillsammans med tv-programmet ”Insider” i höstas att Sefastsson tagit emot 400 000 kronor kontant i en plastpåse i en bil. För pengarna förväntade sig en familj ett tv-program i ”Kalla Fakta” om deras knarkdömda pappa.

Men enligt Olle Rossander finns inga bevis mot Trond, annat än till dumhet och möjligtvis för ”trivialt bokföringsbrott”.

”Har ägnat sig åt förtal”

I vitboken skriver han att Aftonbladet ”med största sannolikhet ägnat sig åt åtalbart förtal”.

– Mycket av det man publicerat är inte sant, sa han till ett tiotal journalister som sökt sig till presskonferensen, men erkände samtidigt att hans egna slutsatser bygger på indicier.

– Jag kan inte gå ed på att han inte är en jätteskurk. Men enligt mina slutsatser är det inte sannolikt, säger Olle Rossander.

– Olle Rossander har inte presterat en vitbok. Han är god vän med Trond Sefastsson och har skrivit en partsinlaga som försvar till sin kompis. Det är hedervärt, i någon mån läsvärt och helt ointressant för sakfrågan, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Rossander kritiserar också Aftonbladet för att inte lämna ut de inspelade samtal som ligger till grund för avslöjandet.

Delvis sant, säger Jan Helin:

– Vi har publicerat hela ljudfilerna utom några minuter. I det materialet finns inte en enda ny uppgift, de är bortklippta för att skydda källor.

Åtal mot Trond under juli

Det pågår ännu en förundersökning mot Trond Sefastsson om mutbrott och bokföringsbrott med anledning av Aftonbladet och ”Insiders” avslöjande. Åtal är aviserat under juli månad. Ett av Olle Rossanders belägg för att Aftonbladet sprider lögner är att misstankarna om olaga hot är avskrivna.

– Det är ett påstående så snurrigt att det är komiskt. Kompisarna Trond och Olle har svårt att hålla isär juridik och journalistik. Låt oss ta grundkursen:

– Juridik handlar om vad som går att bevisa. Journalistik handlar om att söka sanning. Det samtal vi publicerat mellan Trond och en person som har kontakt med en torped är sant. Åklagaren anser inte att det bevisar brottet olaga hot. Det gör varken våra uppgifter lögnaktiga eller ointressanta för den som söker sanningen om Trond Sefastssons arbetsmetoder, säger Jan Helin.