Hotades – från dator på Försvarshögskolan

NYHETER

I augusti hotades ex-politikern Juan Fonseca, 54, via mejl.

Avsändaren satt på Försvarshögskolan.

– Det säger en del om det svenska försvaret, säger Juan Fonseca.

Foto: Foto: Lotte fernvall
”Säger en del om försvaret” Juan Fonseca var en av sju män med colombianska rötter som fick hot via e-post – skickat från en dator på Försvarshögskolan.

Förre riksdagsmannen Juan Fonseca är en av sju män med colombianska rötter som i augusti fick hot via e-post.

En okänd avsändare skrev på spanska att männen var tjallare och idioter och dessutom utför uppdrag åt den politiska högern.

Brevet skickades runt bland svenska ex-colombianer ”för kännedom” om vilka ”förrädarna” är.

”Samma ton som gerillan”

– Jag känner igen den hotfulla tonen i brevet. Den brukar användas av vänstergerillan i Colombia och dem ska man ta på allvar, säger Juan Fonseca.

Men det var inte brevet som var mest upprörande – utan var det kom i från. Det hade skickats från Försvarshögskolan i Stockholm. Juan och flera av de andra männen anmälde hoten till militärskolan, polisen och Säpo.

– Någon har skickat brevet från skolan eller kapat deras anslutning. Båda sakerna är lite oroande och säger en del om svenska försvaret, säger Juan Fonseca.

Försvarshögskolan bekräftar att brevet skickats från en internetadress hos dem.

”En förfärlig historia”

– Vi har fått Juans uppgifter och håller på med en internutredning. Om det här stämmer är det en förfärlig historia och då ska vi göra allt för att förebygga något liknande. Nu inväntar vi polisens utredning, säger Susanna Broms, jurist på Försvarshögskolan.

Polisen har lämnat över ärendet till åklagare och en förundersökning är inledd. Säpo har däremot valt att inte utreda fallet eftersom Juan Fonseca inte längre sitter i riksdagen.