Dokusåpafilm bevis mot helikopterpiloten

Åklagarsidan vill använda TV 3-film som bevis mot misstänkte piloten

Foto: Polisen
NYHETER

Rättegången i helikoptermålet kommer att förlängas, eventuellt med flera dagar och längre förhandlingsdagar.

Även helgdagar diskuterades när målet inleddes på onsdagen.

Skälet är att både åklagare och advokater vill åberopa nya vittnen i målet.

Åklagarna vill bland annat visa avsnitt ur en ny film som visar att den misstänkte piloten tidigare har flugit i mörker, något som han kraftfullt förnekat. Mörkerflygningen ska ha skett på uppdrag av TV 3 för sju år sedan i samband med inspelningen av ett program som hette Farmen.

– Hela filmen bör visas eftersom man då ser att belysning var ordnad vid tillfället, sade pilotens advokat Leif Silbersky.

”En skum typ”

Han vill själv också kalla flera nya vittnen, studenter som var ute och tältade i närheten av den plats där Roslagens helikopterflyg är beläget. Dessa ska, enligt Silbersky ha sett helikoptern och "en skum typ" redan klockan 01 rånnatten, vilket är 3,5 timme innan den tidpunkt som åklagarna hävdar att helikoptern stals.

Den taxichaufför som ska ha kört den misstänkte piloten från McDonalds i Hägernäs in till stan fick frågan av kammaråklagare Björn Frithiof om den man han körde var påverkad av alkohol eller narkotika. 35-åringen har själv förklarat att han hade varit ute och drogat hela natten vilket ska förklara hans dåliga minne.

– Inte alls. Nej, svarade taxichauffören, som beskrev mannen som en helt vanlig kund.

Förhördes

Hamburgerbaren ligger bara en halvtimmes promenad från Skavlöten, där rånhelikoptern hittades parkerad. Åklagarnas hypotes är att piloten gått dit för att sedan ta sig tillbaka till stan.

Silbersky försökte kullkasta vittnesmålet genom att påpeka att det var konstigt att chauffören mindes så tydligt efter så lång tid.

– Jag kommer ihåg den här körningen eftersom jag blev kallad till förhör hos polisen kort efter, replikerade chauffören.

TT