Fängelse hotar Petersson och Spång

NYHETER

Rättegången mot de före detta Skandiacheferna Lars-Eric Petersson och Ulf Spång inleds på måndagsförmiddagen i Stockholms tingsrätt.

Överåklagare Christer van der Kwast anser att de båda under flera år runt millennieskiftet undanhållit sammanlagt 72 miljoner kronor från beskattning.

– Skatteskadan och deras agerande bör leda till flera års fängelse. De har i realiteten utnyttjat sin ställning till att mörka de här uttagen och det handlar om mycket stora belopp, säger Christer van der Kwast till TT.

– Herrarna själva tycker kanske att det är mindre belopp att käfta om, men det tycker inte jag.

Pengarna flyttades, enligt Kwast, från Skandias dotterbolag i Schweiz till Pepsistiftelsen i Liechtenstein och till Spångs eget bolag Kaca Property på Guernsey. Spång flyttade sina pengar utan Skandias vetskap.

Petersson och Spång gjorde i efterhand så kallade självrättelser av sina deklarationer när de förstod att skattemyndigheterna skulle börja undersöka dessa, men brott var då redan begånget enligt van der Kwast.

Segerviss

– Åklagaren har fullkomligt missuppfattat varför jag flyttade på mina pengar och det kommer att framgå med all önskvärd tydlighet under rättegången, säger Ulf Spång.

– Det finns inget konstigt i det här alls, fortsätter han.

Lars-Eric Petersson var segerviss när han anlände till tingsrätten.

– Jag har inte gjort något fel och man kan inte bli dömd för någonting när man är oskyldig, säger han.

– Det var inte jag som flyttade de här pengarna, utan det var Skandia, fortsätter han.

ARTIKELN HANDLAR OM