Lagade mat i tv – måste avgå

Thailands premiärminister anklagas för att ha brutit mot grundlagen

Foto: AP
SOPPAN BLEV FÖR STARK Thailands premiärminister Samak Sundaravej tvingades avgå efter sina insatset i tv.köket.
NYHETER

Thailands premiärminister tvingas avgå, sedan en domstol fastslagit att han kränkt författningen genom att leda ett matlagningsprogram i tv.

Men hans parti har sagt att Samak Sundaravej ska tillsättas på posten igen.

– Jag var den förste programledaren på tv som lagade mat på marknaden, och det var jättegott också, sa Sundaravej när han hördes av författningsdomstolen i måndags, enligt Bangkok Post.

Författningsdomstolen gjorde på tisdagen vad de ilskna demonstranter som ockuperat Samaks kontor i två veckor inte lyckats med: att fälla premiärministern och hela hans regeringen.

”Bröt mot författningen”

Domstolen anser att Samak bröt mot författningen när han tog emot betalning från ett privat företag för sin roll som programledare matlagningsprogrammet ”Chim pai, bon pai” (”Att smaka och klaga”).

– Jag gjorde det för att jag gillade att göra det, sa Sundaravej när han hördes av författningsdomstolen i måndags enligt Bangkok Post.

Domen säger att regeringen ska sitta kvar i 30 dagar tills parlamentet utser en ny premiärminister.

Inget hindrar dock Samak från att ställa upp igen, och hans parti PPP (Folkmaktspartiet) och dess koalitionspartners har sagt att de helt enkelt tänker rösta tillbaka honom till jobbet – men det lär spä på oppositionens ilska ytterligare.

PPP meddelade senare att Samak ska åternomineras till premiärministerposten, rapporterar Reuters.

Vittnade i måndags

I måndags vittnade Samak själv om fallet, och sade att han inte gjort något fel. Han antydde att fallet hade politiska motiv, och sade att de cirka 20 000 kronor som hans chaufför fått gick till bensin och ingredienser.

Samak lämnade matlagningsprogrammet i april, två månader efter det att han blev premiärminister.

Oppositionen, med stöd i Thailands elit och medelklass, anklagar Samak för att vara den störtade förre premiärministern Thaksin Shinawatras marionett.

I förra veckan utbröt gatustrider i Bangkok som kostade en man livet. Samak införde då undantagstillstånd – men det valde militären, knappast opartisk i konflikten, att ignorera.