Tommi, 44: De hade inte en chans

”Jag har försökt få tag på alla mina vänner – många är borta”

NYHETER

Tsunamin krossade allt i sin väg.

Tommi Stenroth, 44, från Stockholm hamnade mitt i tragedin på Samoa i Stilla havet.

– Jag har försökt få tag på alla mina vänner – många är borta, vi vet inte var de är, ingen vet, säger han till Aftonbladet.

Den kraftiga jordbävningen startade vid sju-tiden på morgonen lokal tid och pågick i flera minuter.

Tommi Stenroth, som just nu befinner sig på Samoa, berättar om kaoset och förstörelsen efter skalvet.

”Trillade ner från sängen”

– Vi kände jordbävningen tidigt i morse, före klockan sju. Den var jättekraftig. Jag vaknade i det guest house där jag sov, och jordbävningen var så kraftig att jag trillade ner från sängen, säger Tommi Stenroth på telefon från Samoa.

– När det slutade tittade alla på varandra och undrade vad det var som händer. Sen när vi kom tillbaka till huset där vi bodde samlades alla och den första tanken som alla tack och lov hade var: jordbävning, tsunami, ett plus ett, nu drar vi!

Polis och räddningstjänst ryckte ut och började evakuera folk, berättar Stenroth.

– Alla kom körande längs gatorna och evakuerade folk upp i bergen så fort som möjligt, säger han.

Men många hann aldrig fly undan vågorna. På förmiddagen svensk tid hade tiotals dödsfall bekräftats och många saknades fortfarande.

– Hela södra delen av ön är helt bortblåst, allting, alla små byar, alla hotell, det finns ingenting kvar. Det är bara en gigantisk grushög med döda människor och djur, säger Tommi Stenroth.

– Jag var på sjukhuset två gånger i dag och letade efter mina vänner. Det kom bilar med lik som saknade ben och armar, helt mörbultade och blodiga. Bil efter bil...

”De hade inte en chans”

Tommi Stenroth berättar att det var svårt för människor att fly bort från området vid kustlinjen.

– Det är flackt landskap på södra sidan, små berg och djungel som börjar strax bakom stranden, så man har ingenstans att gå, man är helt enkelt fast. Jag hörde någonstans att det var åtta minuter innan första vågen kom in. Även om folk hade bilar hann de ingenstans, de hade inte en chans, säger han.

– Att gå upp i djungeln – det är bara lerigt och de flesta turisterna har ingen aning om var de är någonstans, vart de ska gå, vad de ska göra. De var helt fast, säger han.

Tommi Stenroth befann sig själv inte i kustområdet när vågorna kom in och flydde sedan upp i bergen där han sitter och väntar ut natten när Aftonbladet når honom.

– Vi kommer alla att vara vakna i natt, det är ingen som går och lägger sig. Alla väntar på nästa varning misstänker jag, säger han.

– Vi fick den andra för två timmar sen, och vi är fortfarande uppe i bergen. Men nu är det grönt, det är ingen större fara. Du kan gå ned till stan och till kustlinjen, det är helt okej.

Barbro Elm vid svenska utrikesdepartementets pressjour säger till Aftonbladet att det tros finnas ett tiotal svenskar på Samoa, och att det inte finns några uppgifter om skadade eller omkomna svenskar.

– De vi fått kontakt med säger att de efter omständigheterna mår bra, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM