"Let's dance" – Schymans pr-kupp i valrörelsen

NYHETER

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ (Fi), vill dansa in i riksdagen.

– En bra start på valrörelsen, säger hon.

– Med tanke på att Feministiskt initiativ varken har pengar eller personal, så är det här naturligtvis ett jättebra tillfälle, säger Schyman, som räknar med att hennes deltagande ska gynna partiet.

– Många tror att feminister är sura bitterfittor som kniper åt och hatar män. Nu får flera se att detta är både fel och fördomsfullt och det är en stor politisk gärning.

Andra partier får nöja sig med betala för att synas i TV 4. Den billigaste reklamsnutten kostar en miljon kronor och den dyraste sju miljoner plus moms. Därtill kommer kostnader för produktion.

Sticker i ögonen

Kulturutskottets ordförande Siv Holma (V) tycker att det sticker i ögonen att Fi får ett så stort utrymme.

– TV 4 är en kommersiell kanal, men jag tycker att den borde dra lärdom av public service, och inte ge ett parti en så förmånlig position under en valrörelse, säger hon.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan tror också att Fi kommer att få stor uppmärksamhet, men han är tveksam till om det ger några röster.

– Om det är en fördel eller nackdel beror väl på hur bra hon dansar. Och vi ska inte underskatta väljarna. De är mer seriösa än många experter tror, säger han.

Färgstark person

Erik Ullenhag, Folkpartiets partisekreterare är inne på samma linje:

– Politik och val avgörs av sakfrågor, inte hur man dansar, säger Ullenhag, som hoppas att Schyman får fler röster för sin dans än för sin politik.

TV 4 har inte haft med i sin bedömning av deltagarna till Lets Dance att det är valår, säger TV 4:s programchef Fredrik Arefalk.

– Vi har aldrig bannlyst politiker som skrå och vi har även uppvaktat andra politiker. Detta är ingen politisk arena och Gudrun Schyman har valts för att hon är så en färgstark person, säger han.

FAKTA

Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativ (Fi) bildades i april 2005.

I riksdagsvalet 2006 fick partiet 0,68 procent.

I EU-valet fick partiet 2,2 procent.

(TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM