Inga fel på Lindhs vård

Oberoende experter har granskat fallet

Anna Lindh attackerades inne på varuhuset NK i Stockholm.
NYHETER

Inga misstag begicks när Anna Lindh vårdades på Karolinska sjukhuset efter knivdådet 2003.

Det konstaterar Socialstyrelsen efter att ha låtit oberoende experter granska fallet.

Den 10 september 2003 mördades utrikesminister Anna Lindh på NK i Stockholm. Två veckor efter mordet greps gärningsmannen Mijailo Mijailovic och dömdes senare till livstids fängelse för mordet.

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm beslutade att öppna ett tillsynsärende med anledning av uppgifter som framkom i TV 4:s samhällsprogram Kalla Fakta i höstas. Där framfördes kritik, bland annat från den amerikanske professorn emeritus Donald Trunkey, mot den operationsmetod som användes på Anna Lindh.

Gjorde undantag

Sjukhuset hade inte lämnat ut journalen, men Kalla Fakta hade bland annat granskat obduktionsutlåtandet.

Som regel granskar inte Socialstyrelsen händelser som ligger mer än två år tillbaka i tiden. Holm gjorde ett undantag i Lindhs fall, eftersom frågan är av stort allmänintresse.

Intervjuer

Tillsynen är gjord av tre specialister föreslagna av tillsynsmyndigheterna i Danmark, Finland och Norge. De har granskat journalhandlingar och intervjuat personer som var i tjänst natten mellan den 10 och den 11 september 2003, då Anna Lindh dog på operationsbordet.

Anna Lindh omhändertogs snabbt av ett traumateam när hon kom till sjukhuset, konstaterar Socialstyrelsen. Ledande kirurger byttes flera gånger under operationerna och medicinska experter kallades in för att bistå med sina kunskaper, skriver myndigheten.

Svårt skadad

Arbetet var mycket komplicerat eftersom Lindh var svårt skadad av knivhugg. Personalen försökte stoppa blödningen i buken – så kallad damage control – men tvingades senare göra nya ingrepp eftersom blödningen bara fortsatte. I Kalla Fakta framfördes kritik mot Karolinska för att inte ha använt metoden, vilket granskningen alltså visar att sjukhuset gjorde, om än förgäves.

Blodtransfusionerna och hanteringen av problem med blodets koagulering följde vetenskap och beprövad erfarenhet, enligt Socialstyrelsen.

Att lägga patienten i konstgjord lunga, ecmo, hann aldrig bli aktuellt eftersom patientens blod var väl syresatt hela tiden, fram till hennes sista minuter i livet och då var hon ändå bortom all räddning.

”Känns skönt”

– Det känns skönt att experterna nu kommit fram till sin slutsats och att fallet är granskat. Vi på Socialstyrelsen är färdiga med detta nu, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen.

– Jag hoppas att det här ska kunna övertyga alla om att Anna Lindh fick den mest förstklassiga vård som fanns tillgänglig vid den tidpunkten.

Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska universitetssjukhuset, är självfallet nöjd med beskedet. Han säger att det kommer som en lättnad inte minst för alla som var i tjänst det dygnet och som kämpade för att rädda utrikesministerns liv.

Patientsekretess

– Vi gjorde allt som stod i vår makt. Det känns skönt att en oberoende utredning nu kan slå fast detta så att det kan bli ett slut på ryktesspridning och spekulationer.

Det var sjukhuset som, några dagar innan programmet sändes, vände sig till Socialstyrelsen och bad om att få ett tillsynsärende öppnat.

– Vi kunde inte bemöta påståendena i programmet, säger Stefan Engqvist och hänvisar till reglerna om patientsekretess.

FAKTA

Anna Lindhs sista timmar

Sveriges dåvarande utrikesminister Anna Lindh överfölls och knivskars inne på varuhuset NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003.

Hon var vid fullt medvetande strax efter händelsen. De första rapporterna från polisen pekade mot att hon hade blivit knivskuren i armen och att hon inte var så värst illa däran. Hon fördes till Karolinska sjukhuset i Solna där hon lades på operationsbordet.

Anna Lindh dog klockan 5.29 morgonen därpå. Hon hade drabbats av stora blodförluster på grund av inre blödningar. Kniven hade skadat viktiga blodkärl i buken som portådern och aorta. Dessutom var levern skadad.

Gärningsmannen Mijailo Mijailovic är dömd till livstids fängelse.

(TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM