Flera döda vid misslyckat fritagningsförsök

Den danska familjen hålls fortfarande fången av pirater

Den danska familjen tillfångatogs av pirater.
NYHETER

Ett försök att frita de sju danskar som hålls som gisslan av pirater misslyckades i kväll.

Flera män dödades i de strider som uppstod mellan regeringens styrkor och piraterna.

Det är en av piraterna som berättar att regeringsstyrkor i kväll försökt att frita den danska gisslan – och misslyckats.

Piraten Bile Hussein säger till AP att beväpnade regeringsstyrkor från regionen Puntland i Somalia försökte frita gisslan på torsdagskvällen. Men enligt Bile Hussein slogs fritagningsförsöket ner av piraterna nära byn Hul Anod.

Soldater togs till fånga

Han berättar vidare att några av männen från regeringsstyrkorna dödades, och andra tillfångatogs. Enligt säkerhetskällor handlar det om åtta soldater från Puntland som dödades när de närmade sig gömstället i ett bergsområde. Det uppger AFP. Men uppgifter på vg.no talar om nio dödade soldater, kanske fler.

I går kväll ska ytterligare 200 pirater ha kommit till platsen för att hjälpa sina kumpaner. Det stora antalet pirater gjorde att de kunde lägga sig i bakhåll och på så sätt avväpna regeringsstyrkorna.

En lokal källa berättar för Ekstrabladet/VG:

– De som stred var tungt beväpnade pirater mot regeringens soldater. Piraterna är desamma som håller danskarna tillfångatagna, och aktionen var ett försök att frita dem, säger han.

En källa i Puntlands regering säger att fritagningsförsöket var godkänd av dem.

– Vi har vidtagit åtgärder mot piraterna. Detta är människor som inte förtjänar någon human behandling. Nu är vår huvudsakliga uppgift är att försöka garantera säkerheten för den danska gisslan, säger han.

Tillbaka på båten

Men det blev trots det strid – och flera män dödades.

De sju danskarna som hålls som gisslan uppges dock må bra, men de ska ha flyttats tillbaka till sin båt. Där bevakas de nu av 15 män och två mindre fartyg.

En säkerhetstjänsteman från Nairobi bekräftar att han har fått en rapport om händelsen av myndigheterna i Puntland.

Familjen Quist Johansen hålls sedan två veckor som gisslan av somaliska pirater.