22-åringen häktad för mord på sin mamma

Lillebror hittade mamman död

NYHETER

Bröderna levde ensamma med sin mamma sedan pappans död.

Nu pekar bevisen på att kvinnan blev mördad av sin äldste son.

Den 16-åringe sonen, som fick en chock när han hittade mamman död i hemmet, var inte i rätten när storebror häktades i dag.

När 16-åringen kom hem till villan i Växjö, i måndags kväll strax före klockan 22 hittade han sin mamma livlös. Han fick en chock och sökte stöd hos en granne. Där fick han hjälp att larma ambulans.

– Jag kan inte säga annat än att man larmade SOS strax före 22. Det är personer som inte finns där på platsen, utomstående, som larmar, förklarar kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz.

Förtegen om motivet

Ambulanspersonalen misstänkte omedelbart att kvinnan bragts om livet och larmade direkt polisen. På plats gör också polisen bedömningen att kvinnan mördats genom yttre våld och inleder mordutredningen. Tekniker undersöker brottsplatsen under natten. Snart pekar misstankarna mot kvinnans 22-årige son.

Den chockade 16-åringens storebror hämtas till förhör och anhålls redan tidigt på morgonen som skäligen misstänkt för mord, den lägre misstankegraden.

Den 58-åriga mamman var änka sedan några år och med tiden ska hon och äldste sonen fått en allt mer ansträngd relation. Åklagare Anna-Karin von Schoultz är mycket förtegen om motivet till mordet och vill varken bekräftar eller dementerar uppgifterna om återkommande gräl mellan mamman och äldste sonen.

– De hade svårt att komma överens och när hans mamma skällde på honom tog han ofta bilen och stack, har en av 22-åringens kamrater sagt till Aftonbladet.

Kan du säga något om varför misstankarna så snabbt riktades mot kvinnans äldsta son?

– Det enda jag kan säga är att han var inledningsvis skäligen misstänkt, men de inledande dygnens utredning stärkte misstankarna och nu delar domstolen min uppfattning om att han ska häktas på sannolika skäl, konstaterar åklagare Anna-Karin von Schoultz

Den misstänkte förnekar

Häktningsförhandlingen hölls i förmiddags bakom stängda dörrar i Växjö tingsrätt. Åklagare Anna-Karin von Schoultz begärde total sekretess kring den fortsatta förundersökningen och har nu två veckor på sig att väcka åtal.

Den nu mordmisstänkte 22-åringen förekommer inte i polisens register. Sten-Åke Larsson, som är utsedd till hans försvarare, kan enbart kommentera sin klients inställning till mordanklagelsen:

– Jag har ett yppandeförbud, det innebär att allt som kommit fram i sammahanget är jag förbjuden att yttra mig om. Det enda jag kan säga är att han förnekar brott.

ARTIKELN HANDLAR OM