”Försök inte frita dem igen!”

Somalisk pirat varnar för fler fritagningsförsök av danskarna

Den danska familjen tillfångatogs av pirater.
NYHETER

Nu varnar en somalisk pirat för att ännu ett fritagningsförsök av den danska familjen Quist Johansen kommer att kosta fler liv.

Danska liv.

Sedan flyttade piraterna familjen till ett nytt fartyg.

I går försökte beväpnade regeringsstyrkor från regionen Puntland i Somalia frita de sju danskarna som hållits som gisslan av somaliska pirater i två veckor.

Men försöket misslyckades.

Fem dödades

Flera män ur regeringsstyrkorna dödades, och andra tillfångatogs. Enligt säkerhetskällor handlar det om fem soldater från Puntland som dödades när de närmade sig gömstället i ett bergsområde.

Den danska familjen Quist Johansen som består av Jan Quist-Johansen, hans hustru Birgit Marie och deras tre barn: Naja, 13, Hjalte 15 och Rune 17, samt två danska besättningsmän, ska ha klarat sig oskadda under eldstriden.

"Har hemlängtan"

I dag varnar en somalisk pirat för att ytterligare fritagningsförsök av danskarna kommer att sluta illa.

– Vi vet att det fortfarande planeras attacker mot oss men jag säger nu att det kommer att kosta danska liv, säger piraten Bile Hussein till AP.

Senare under dagen flyttades familjen till ett nytt fartyg som nu befinner sig utanför Somalias kust.

– Vi har flyttat dem på grund av säkerhetsskäl. Men vi har beväpnade styrkor kvar på land för att kämpa mot dem som försöker angripa oss, säger piraten Hassan Abdullahi till AP.

– Gisslan är friska och säkra nu men lider av hemlängtan.

Vana seglare

Den kidnappade familjen Quist Johansen från Västsjälland, har lång erfarenhet av långseglatser.

Två veckor innan de kapades lade de ut från Maldiverna utanför Indiens sydspets och styrde båten mot Afrika. Där var det meningen att den 17-årige sonen Rune skulle mönstra av och flyga hem till Danmark.

Amerikanerna dödades

Av familjens blogg framgår tydligt att de kände till riskerna med att segla utanför Afrikas horn.

Den 19 februari skrev de på sin blogg att de lagt upp en "piratplan" så de vet vem som ska göra vad om de blir bordade. De skrev även att de dagligen skickar sin position och status till de väpnade styrkorna UMKTO och till andra kontaktpersoner.

Så sent som den 23 februari, dagen före överfallet, skrev den 15-åriga sonen Hjalte ett skämtsamt blogginlägg om att de ännu inte blivit bordade av pirater.

Av bloggen framgår också att de visste att en amerikansk segelbåt nyligen kapades utanför Oman, men inte den tragiska utgången.

Två dagar innan danskarna sände sitt nödrop dödades fyra amerikaner under ett fritagningsförsök.

FAKTA

Detta har hänt:

Den danska segelbåten "Ing" blev kapad av somaliska pirater i Adenbukten utanför Afrikas horn torsdagen den 24 februari.

Ombord var familien Quist Johansen, bestående av pappa Jan, mamma Birgit, samt barnen Rune, 17, Hjalte, 15, och Naja, 13. Även två gäster fanns på båten.

Familjen var på en tvåårig jorden runt-segling. De skulle ha kommit hem efter sommaren.

ARTIKELN HANDLAR OM