Isseglare gick genom isen – dog

Var livlös när han togs upp ur vattnet – kunde inte räddas

NYHETER

En äldre man och hans kamrat körde igenom isen med en isjakt. Kamraten tog sig upp själv och larmade, svårt nedkyld drogs sedan den äldre mannen upp av ytbärgare. Trots massiva återupplivningsförsök gick hans liv inte att rädda.

Isolyckan skedde i fjärden mellan Björkviks brygga och Stora Husarn vid Värmdö, öster om Stockholm. Larmet om två isseglare i vattnet kom in 15.43. När räddningspersonal anlände till platsen hade en av männen tagit sig upp själv.

– Han hade gått på isen, är uppgiften som jag har fått, in till Björkviks brygga, där kontrollerade sjukvården honom. Han hade haft en flytoverall på sig, säger räddningsledare Christer Haglund på Sjöräddningen.

Den äldre mannen som låg kvar i vattnet befarades först ha försvunnit ner i vaken tillsammans med isjakten, som inte hittades. Ambulanshelikoptern, som var först på plats, lokaliserad vaken ute på fjärden, men hade inte möjlighet att plocka upp den svårt nedkylde mannen.

– Ambulanshelikoptern lokaliserade vaken men den har inte vinschmöjligheter. Därför larmades räddningshelikoptern, där man i vajer släpper ner ytbärgare som kan plocka upp personen, förklarar Christer Haglund.

När mannen, som är i 75-års åldern, hade hissats upp flögs han tillsynes livlös till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Vid 19-tiden meddelade sjukhuset att han var död.

– Trots massiva återupplivningsinsatser kunde mannens liv inte räddas, säger Ulla Sörensen, Karolinska Universitetssjukhusets presstjänst.

Mer info följer