Tar männen över nu?

Foto: stefan jerrevång
Mona Sahlin, Jytte Guteland och Wanja Lundby-Wedin.
NYHETER

Mona Sahlin, Jytte Guteland och Wanja Lundby-Wedin stod i dag på samma scen.

Nästa år är de alla troligtvis ersatta av män.

– Det kan vara sista gången på 100 år som ni får lyssna till tre kvinnliga ordföranden tillsammans, sa Mona Sahlin och syftade på SSU-ordförande Jytte Guteland, som avgår i augusti, och Wanja Lundby-Wedin, LO-ordförande som slutar i maj nästa år, och som också talade på kongressen.

Kan alla ersättas av män

Sahlin själv kommer sannolikt att ersättas av Håkan Juholt som partiledare för Socialdemokraterna. Inom LO spekuleras det i att IF Metalls ordförande Stefan Löfven kan komma att ta över när Wanja Lundby-Wedin slutar, och inom SSU lutar det också åt att det kan bli en man som tar över ordförandeposten när Guteland slutar.

– Det är högst sannolikt att både jag, Jytte och Mona kommer att ersättas av män, säger Wanja Lundby-Wedin.

– Jag tror att så länge vi hade Sahlin som ordförande såg vi inte hur mansdominerad den övriga ledningen är, säger Jytte Guteland.

Att det är viktigt att arbetet för jämställdhet fortsätter var de rörande överens om. Med tre avgående kvinnliga ordföranden som alla kan komma att ersättas av män blir arbetet för jämställdhet även inom partiet mer aktuell.

Önskade fler kandidater

Att processen fram till att Håkan Juholt presenterades som kandidat i torsdags varit för sluten är de överens om.

– Jag tycker att processen har varit för sluten, och jag hade önskat att fler hade vågat säga "jag vill bli partiledare", säger Mona Sahlin.

Jytte Guteland säger att hon är lättad över att det nu finns någon att ställa politiska krav mot, men att hon helst hade helst sett att det hade presenterats tre kandidater inför kongressen.

– Efter två sådana stora valförluster så kommer vi att ställa väldigt hårda krav på partiledningen framöver – så det blir inga hejarramsor, utan det kommer handla om leverans, säger hon.

Hon menar att Håkan Juholt först och främst måste se till att det blir ett helt nytt verkställande utskott i partiet och att fyra av fem tunga poster inom partiet inte kan innehas av män.

– Vi kan inte ha en ekonomisk talesperson, en utrikespolitisk talesperson, en utredare i riksdagen och sedan eventuellt en partiordförande som är män. Med en kvinna som partisekreterare innebär det att vi har män på fyra av de fem posterna, säger hon.

Hoppas att det inte tar 100 år

Och frågan är när jämställdhetsarbetet inom partiet har nått så långt att partiet åter är redo för en kvinnlig partiledare.

– Jag hoppas att det inte tar 100 år tills vi har både LO-ordförande, SSU-ordförande och partiordförande som är kvinnor, för nu verkar det som att det motsatta kan hända ganska snart, säger Jytte Guteland.

Mona Sahlin kommer nu att ingå i Expos styrlese, och är fortsätta sitt arbete med kampen mot främlingsfientlighet.