Beslut om kraftiga elransoneringar

NYHETER

TOKYO. Vid midnatt på söndagskvällen, lokal tid, tog den japanska regeringen ett dramatiskt beslut om kraftiga elransoneringar. Det gäller främst det folkrika området i Tokyo med förorter. De flesta distrikt kommer växelvis att vara helt utan el i perioder om åtta timmar.

Detta beslut är ett ytterligare ett dråpslag mot en plågad nation: när arbetsveckan ska börja på måndagmorgon finns ingen ström vilket påverkar kollektivtrafiken och all annan kommunikation, inte minst över Internet. Enligt regeringens talesman finns det risk för elransoneringarna kommer att på till slutet av april. Orsaken är givetvis minskad elproduktion vid de drabbade kärnkraftverken.

På söndagskvällen började också invånarna i huvudstaden bunkra mat och förnödenheter. Märkliga scener, som hämtade från de forna öststaterna, utspelades i Tokyo: brödköer, närmast slagsmål om toalettpapper. Hyllorna gapade tomma.

Samtidigt börjar många bofasta Tokyobor bli rejät oroade av alla småskalv, ett tiotal har skakat husen i centrala staden under söndagen. Rapporter om 70 procents risk för ett nytt skalv med en magnitud om minst 7 på Richertskalan gör inte saken bättre.