Ericsson evakuerar anställdas familjer från Tokyo

Säkerhetsavdelning: Södra Japan är säkrare

NYHETER

Ericsson har evakuerat anställdas familjer från Tokyo.

Det är säkrare i södra Japan, anser säkerhetsavdelningen.

Volvo gör en helt annan bedömning: Det är långt mellan Fukushima och Tokyo.

Ericsson bekräftar att de har evakuerat anställda familjer från Tokyo, där det stora försäljningskontor ligger. Främst är det svenska och andra inflyttade familjer som fått erbjudandet om flytt till Osaka.

– Det är för att det i södra Japan är säkrare än i de delar där Ericsson har kontor och verksamhet, säger Fredrik Hallstan, presstalesman på Ericsson.

Vad har ni byggt den bedömningen på?

– Det kan jag inte svara på. Det är vår säkerhetsavdelning på plats som gjort den bedömningen, säger Fredrik Hallstan.

Volvo-koncernen, som har fyra fabriker i Tokyoområdet, gör en helt annan bedömning. Kommunikationschef Mårten Wikforss ser i dag ingen anledning att flytta anställda eller deras anhöriga söderut med tanke på kärnkraftkrisen.

– Det är 30 mil mellan Tokyo och Fukushima. Det har vi ingen uppfattning om, det får myndigheten ge rekommendationer om.

Volvo har ett femtiotal svenska anställda på tillfälligt besök i Japan och 114 anställda med familjer, som bor mer permanent i Japan.

– De mår fysiskt bra. Det är klart att det är en jobbig situation att sitta där i Tokyoområdet när det är många efterskalv, man vet inte exakt vad som händer, det är språksvårigheter och annat. Det ställer stora krav på oss som organisation att få ut information, säger Mårten Wikforss.