Ulf, 47, inför rätta för bränderna

NYHETER

YSTAD/STOCKHOLM I morse inleddes rättegången mot den så kallade Gryningspyromanen Ulf, 47.

Med långt skägg, sammanbiten min och alla polisdokument i en papperspåse kom Ulf in i rättssalen.

Mannen, som gäckat polisen under flera år, har åtalats för grov mordbrand men nekar till brott.

Istället menar hans advokat att gärningsmannen skulle kunna vara någon annan.

I början av december greps Ulf, 47, när han kom ut ur ett brinnande hyreshus på Bollhusgatan i centrala Ystad.

Han misstänks ha tänt eld på vinden i flerfamiljshuset.

"Grovt brott"

”Brottet är att anse som grovt då bränderna anlagts nattetid i ett flerfamiljshus och då de inneburit fara för flera människors liv och hälsa”, skrev kammaråklagare Magnus Johansson i åtalet.

I flera år har polisen försökt få gryningspyromanen Ulf åtalad för mordbrand och han har varit misstänkt för hundratals bränder. Enligt TT talas det om att skadorna kan uppgå till cirka en miljard kronor.

Under stora delar av 2010 höll polisen mannen under intensiv bevakning. När han under ett tillfälle lyckades smita under polisens radar inträffade den 27 oktober en brand på Skivarps mölla som han fortfarande misstänks för.

Nekar till brott

Men bara en enda gång har 47-åringen dömts för att ha satt eld. Det var i Dalarna för ett antal år sedan. Ulf fick då tre års fängelse.

Den här gången har Gryningspyromanen erkänt att han varit på brandplatsen, men säger att han kände sig förföljd av polisen, som höll honom under strikt bevakning, och tillfälligt flydde till vinden. Han förnekar att han startade branden.

Men under häktningsförhandlingarna kom det fram att polisen såg Ulf komma ut ur porten till det hus det brann i. 20 sekunder efter han lämnade huset såg polismännen rök från vindsvåningen.

Kom ut i strumpor

Ulf hade, enligt polisen, satt på sig strumpor utanpå skorna för undvika att lämna skoavtryck efter sig. Han hade askflagor på sig. Han greps direkt i anslutning till platsen.

En stund senare bröt branden ut och 37 personer evakuerades från huset.

Klockan nio i morse inleddes rättegången i Ystad tingsrätt. I häktets gröna kläder och med ett långt skägg kom Ulf, 47, in i rättssalen. Han följer noggrant med i åklagarens sakframställan och ser sammanbiten ut.

Den så kallade Gryningspyromanen har med sig ett eget exemplar av förundersökningen i en papperspåse och han bläddrar i det för att följa med i varje ord åklagaren säger.

Ulfs advokat, Matts Johnsson, menar att det skulle kunna finnas en alternativ gärningsman till branden som hans klient anklagas för. Under dagen anlades ytterligare tre bränder i Ystad, bränder som Gryningspyromanen inte är delgiven misstanke för.

Advokat Matts Johnsson argumenterar också för att bränderna kan ha anlagts av någon som vill "gryningspyromanen" illa.

– Min klient har varit föremål för intensiv bevakning länge och utgick ifrån att han var det även den natten på vinden. Han var fullständigt övertygad att om det började brinna skulle han genast gripas, sade Johnsson och berättade om hur hans klient själv utsatts för brandattentat minst två gånger.