Terrormisstänkt häktad i Skottland

NYHETER

I går häktades för den 30-årige man som greps i Skottland förra veckan misstänkt för att ha hjälpt till självmordsbombaren Taimour Abdulwahab i Stockholm i december.

Taimour Abdulwahab.

Den misstänkte greps i Glasgow i tisdags. Mannens identitet ställdes på måndageftermiddagen inför rätten.

Enligt polisen i Skottland misstänks mannen för medhjälp till självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv till döds mitt i julruschen i Stockholm.

"Utredningen fortsätter"

Säpo hänvisar alla frågor till polisen i Skottland.

– Vi har inte samma rätt som ni i Sverige att uttala oss i ett pågående ärende och kan inte säga mer än så här. Utredningen mot mannen fortsätter nu, säger Eric Morrison, media relations officer vid polisen i Strathclyde, till TT.

Sa inget

Mannen häktades, utan att ha gjort något uttalande eller deklaration, uppger åklagarmyndigheten i Glasgow i ett uttalande.

Han sökte borgen, men den begäran avslogs och mannen häktades.

Utredningen fortsätter.

FAKTA

Självmordsdådet

Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i centrala Stockholm lördagen den 11 december 2010.

Säpo rubricerar händelsen som terroristbrott. Utredarna tror att han var på väg mot en större folkmassa och att han av misstag utlöste bomben.

Strax före dådet skickade Abdulwahab ett hotmejl till Säpo och TT där han bland annat talade om att det var "dags att slå till".

Abdulwahab föddes 1981 i Irak och kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. Efter studenten 2001 flyttade han till Luton i Storbritannien för att studera sjukgymnastik. Han var gift och hade tre barn.

Källa: TT.