”Vi försöker härda ut”

Familjen Blomqvist om livet i Tokyo

1 av 9
Pappa Anders vid datorn.
NYHETER

Mitt under videointervjun med Aftonbladet börjar golvet röra sig under Anders Blomqvists fötter.

Ett jordskalv med magnitud 5,3 har slagit till nära Tokyo.

– Det gungar rejält här nu, sa Anders Blomqvist.

I en vecka har familjen Blomqvist i Toyko varit utan vatten och toalett medan efterskalven ruskat om dem med jämna mellanrum.

Ingen dröm när man bor på tionde våningen och har tre små barn hemma.

– Det är jobbigt men vi försöker härda ut, säger Anders Blomqvist.

Anders, 39, och hans japanska fru Eriko, 38, bor i Shinuraiasu, en förstad strax öster om Tokyo. Deras lägenhet ligger på tionde våningen med normalt sett hänförande utsikt över Tokyobukten.

– Fast direkt efter jordskalvet och tsunamin var det inte så kul att se alla bränder på andra sidan, berättar Anders som fått ledigt från jobbet på Ikea på grund av naturkatastrofen.

I bakgrunden hörs hur barnen Ken, 8 år, Lin, 6 år och Jun, fem månader stojar och leker. Skolorna i deras område har varit stängda hela veckan.

Utan vatten

Familjens största problem är att de varit utan vatten ända sedan det första skalvet. Provisoriska toaletter har ställts ut på gatan. Varje dag kommer tankbilar med dricksvatten och vatten för matlagning. Familjen måste släpa det uppför de tio trapporna.

Hissen tar de inte gärna. Ett kraftigt efterskalv kan få den att stanna mellan våningarna.

– Det blir ett väldigt springande upp och ner hela dagarna. Med småbarn är det jobbigt att inte kunna diska och tvätta.

Stämningen variera från timme till timme. Ibland känns det ok – ibland griper oron tag. Inte minst barnen blir skrämda av de många och kraftiga efterskalven.

Anders och hans fru tittar mycket på TV för att följa utvecklingen vid kärnkraftverken i Fukushima.

– Mitt intryck är att strålningsnivåerna trots allt inte verkar vara så farliga, säger Anders. Men när många vänner och bekanta samtidigt lämnar staden börjar man ju själv fundera.

De flesta ger sig av till södra Japan. Familjen Blomqvist funderar på Sapporo i norra Japan eftersom Eriko är därifrån. Men det är minst lika mycket de praktiska problemen med vattenbrist som ligger bakom flyktplanerna som rädslan för strålning.

Köar för bensin

Det är inte lätt att resa iväg. Häromdagen köade Anders i sex timmar för att få tanka tio liter bensin.

– Det räcker förhoppningsvis för att vi ska kunna ta oss tillräckligt långt från Tokyo för att hitta ett ställe där det finns bensin.

På plussidan är att familjen har el dygnet runt och att de fortfarande har mat så att de klarar sig. De försöker se det positiva i katastrofen.

– I och med att jag är hemma får vi chansen att umgås hela dagarna, säger Anders. Det är väldigt mysigt.