Fyra amerikanska journalister försvunna i Libyen

Foto: AP/SCANPIX
Fyra journalister är försvunna i Libyen sen i tisdags: fotograf Linsey Addario, reporter Stephen Farrell, fotograf Tyler Hicks och chefen för Beirutkontoret Anthony Shadid.
NYHETER

Den amerikanska tidningen New York Times uppger att fyra av dess journalister som rapporterat från Libyen har försvunnit. Senaste gången redaktion var i kontakt med journalisterna var i tisdags morse. Tidningen kunde inte bekräfta rykten om att de tagits med av libyska regimstyrkor.

Bland de försvunna journalisterna finns Pulitzer-pristagaren Anthony Shadid.

Mahmoud, boende i Benghazi, säger på telefon till TT att regimens flygvapen har närmat sig staden under dagen. Han säger att de väntade sig ett angrepp mot Benghazis flygplats, men att oppositionsstyrkornas luftvärn lyckats driva bort dem. I stället fällde stridsflygplanen bomber drygt femton kilometer från staden.

Han säger att Saif al-Islam, Gaddafis son, inte har skrämt honom med sina hot.

– Gaddafis son säger att han ska bomba Benghazi men det kan han inte göra, det är för svårt.

Mahmoud säger att han i dag ska till staden Ajdabiya med mat och förnödenheter till de stridande. Han hoppas fortfarande att FN fattar beslut om en flygförbudszon och frågar sig varför inget har hänt än.

Han säger att ett flygstopp är det enda de ber om:

– Vi kan göra resten själv – vi har många soldater och vi har vapen. Vi skulle kunna gå till fots till Tripoli, 1 000 kilometer, om de bara stoppar flyget.

TT