Dödsfall på Gävle sjukhus ska utredas

Gävle sjukhus.
NYHETER

En elvaåring kom till sjukhus med vattkoppor och höftsmärtor.

En flicka på sju år hade feber och nackont.

Båda barnen avled.
Nu ska Socialstyrelsen granska fallen.

Gävle sjukhus tog under nyårshelgen emot den elvaårige pojken. Han hade vattkoppor och smärtor i höften. Jourhavande barnläkare skickade efter en undersökning hem pojken med smärtstillande.

Dagen efter återkom elvaåringen med 39 graders feber, frossbrytningar och hade även kräkts hemma. Smärtan i höften hade också blivit värre. Han blev inlagd på ortopeden men flyttades till intensivvårdsavdelningen när tillståndet försämrades.

Enligt Lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen blev pojken blek, kallsvettig och började få ont i bröstet. Blodtrycket sjönk kraftigt och blodcirkulationen minskade.

Elvaåringens liv gick inte att rädda

Pojkens hjärta stannade under behandlingen och trots 45 minuters återupplivningsförsök gick hans liv inte att rädda.

– Det är anmärkningsvärt med det här fallet att det fick ett så dramatiskt förlopp, säger Carl Lindgren, överläkare och medicinsk rådgivare inom barnsjukvården i Gävleborg.

I mars tog en mamma kontakt med sjukvården eftersom den sjuåriga dottern hade feber och ont i nacken. När flickan fick fler symptom hämtades hon av ambulans och kom till barnkliniken strax efter klockan sju på kvällen.

Medvetslös på sjukhuset

En timme senare blev hon medvetslös. Klockan 21.30 avbryter man återupplivningsförsöken.

– Det är en mycket tragisk händelse och det är naturligtvis väldigt viktigt att utreda vad som hänt. En rättsmedicinsk undersökning kommer förhoppningsvis att ge svar på frågan om dödsorsaken, säger Ulf Nordin, chefläkare i primärvården, i ett pressmeddelande.

Fallen ska granskas

Landstinget Gävleborg har nyligen anmält fallet med elvaåringen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Ytterligare en anmälan kommer att lämnas in gällande sjuåringen.

Det är oklart om det finns något samband mellan de två dödsfallen. Barnen ska ha bott på olika orter i Gävleborg.