Här är Utahs nya symbol

Vapentolerant delstat representeras av Browning

NYHETER

Den amerikanska delstaten Utah har fått en ny symbol: en pistol.

Mer specifikt är det en Browning M1911 som utsetts till officiellt delstatsvapen.

Idén till den laddade symbolen kläcktes av republikanen Carl Wimmer. Han är före detta polis och själv stolt ägare till en Browning M1911.

Han har tidigare gjort sig känd för att ligga bakom lagar gör att kvinnor som får missfall kan åtalas för mord, och som tvingar läkare att informera gravida att deras foster kan känna smärta vid abort.

Räcker med ett skott

Den .45-kalibriga puffran är den 25:e officiella symbolen för delstaten. Sedan tidigare finns en officiell fossil (allosaurus), en officiell insekt (honungsbi), en officiell frukt (körsbär) etcetera.

Utah är för övrigt en av få delstater som tillåter studenter på universitet och högskolor att bära dolda skjutvapen. När den frågan var uppe för debatt i Texas nyligen motiverade senatorn Jeff Wentworth vapnen med att om en beväpnad galning kommer in på skolan ska de andra eleverna kunna dra upp sina egna vapen och skjuta tillbaka.

Ett skott räcker

Den aktuella pistolen konstruerades av Utahbon John Browning och togs i bruk av den amerikanska militären 1911. Dess stora fördel var att den kunna fälla en fiende med ett enda skott.