Korv innehöll 104 % kött

NYHETER

En kund som köpte en korv i Åre blev något förvånad när han läste innehållsförteckningen. Korven innehöll nämligen 104 procent kött.

Nu har han anmält tillverkaren till konsumentverket.

Kunden frågade personalen i butiken där han köpte korven hur det kom sig att kötthalten var mer än 100 procent – och fick till svar att det går åt mer kött vid tillverkningen än vad som sedan får plats i korven. Utöver de 104 procenten griskött innehåller korven dessutom olika kryddor.

Kunden skriver i sin anmälan till Konsumentverket:

– Personligen kan jag inte acceptera att något kan innehålla mer än 100 procent! Denna korv kan omöjligen innehålla ens 100 procent kött eftersom det dessutom finns andra ingredienser angivna.

"Två kilo tomater till ett kilo ketchup"

När Länstidningen i Östersund kontaktar charkuteriet som tillverkar korven säger deras produktionsansvarige, Marcus Färnström, att deklarationen kan vara ett pedagogiskt problem.

– På ketchupflaskorna står det att till ett kilo ketchup har det använts två kilo tomater. Till 100 kilo korv har det använts 104 kilo kött. Ett korvskinn fylls med grovt malet kött, sedan röker och torkar vi korven. Köttet innehåller vatten och när vi torkar korven torkar vattnet ur, säger säger han till tidningen.

Nu funderar han på om charkuteriet ska deklarera innehållet i korven på ett annat sätt.

– Det går ju att hitta ett annat sätt att deklarera på och kanske vi får ta och göra det. Till 100 gram korv har det använts 104 gram kött, säger han.