Journalisterna tillfångatogs i Libyen – nu har de släppts

NYHETER

De fyra journalisterna från New York Times försvann spårlöst i tisdags morse när de rapporterade från det krigshärjade Libyen.

Det visade sig att de tagits tillfånga av libyska regimstyrkor.

Nu har de släppts, rapporterar CNN.

Efter sex dagar i fångenskap har nu de fyra amerikanska journalisterna, Pulitzer-pris vinnaren Anthony Shadid, Stephen Farrell, Tyler Hicks och Linsey Addario, släppts.

De ska nu befinna sig på den turkiska ambassaden i Tripoli enligt CNN, och de kommer att eskorteras ut ur landet och vidare in i Tunisien senare i dag.

Tog sig in utan visum

I ett uttalande säger ledningen för New York Times:

"Vi är tacksamma att våra journalister har släppts och vi jobbar nu på att återförena dem med deras familjer. Vi har fått veta att de är vid god hälsa och vi försöker nu få det bekräftat på egen hand."

De fyra journalisterna tog sig in i östra Libyen utan visum för att skriva om oroligheterna och man tror att de tillfångatogs någon gång i tisdags förra veckan i staden Ajdabiya. Det var då som deras chefer sist hörde från dem.

Lovade släppa dem

Tidigare har Gaddafi-regeringen lovat att amerikanerna ska släppas.

– De kom in i landet olagligt och när armén befriade staden Ajdabiya hittade de henne och arresterade henne. Men eftersom hon är amerikan och inte europé kommer hon att släppas imorgon (fredag), sa Gaddafis son Saif al-Islam Gaddafi, och syftade på den kvinnliga fotograf som var en av de fyra tillfångatagna journalisterna.