Tunga avhopp skakar Jemens regim

NYHETER

Protesterna i Jemen skruvades upp rejält på måndagen när flera tunga namn lämnade president Salehs sida och ställde sig på demonstranternas sida.

Saleh gör dock fortfarande anspråk på folkets stöd, men Frankrike kallar hans avgång "oundviklig".

Kritiken växer alltså mot den hårt ansatte presidenten Ali Abdullah Saleh och nu skakas hans regim inte bara av protesterna, utan även av ett rad tunga avhopp.

Pansarvagnar

Dussintals militärofficerare uttryckte på måndagen offentligt sitt stöd för demonstranterna och en av Jemens högst uppsatta militärer, general Ali Mohsen al-Ahmar, anslöt sig till demonstranterna.

– Vi stödjer och försvarar de unga som protesterar vid Universitetstorget i Sanaa, sade han till reportrar.

Pansarvagnar mullrade genom Sanaas gator efter beskeden, men det var oklart vem som gav deras order.

Avgång "oundviklig"

Sadiq al-Ahmar, en av de högsta klanledarna i Jemen, anslöt sig även han till protesterna och krävde Salehs avgång.

– Jag tillkännager, i alla medlemmar av min klans namn, att jag ansluter mig till revolutionen, sade han till tv-stationen Al Jazira och uppmanade presidenten göra en diskret sorti.

På måndagseftermiddagen sade Frankrikes utrikesminister Alain Juppe att de jemenitiske presidentens avgång är "oundviklig", enligt AFP.

"Majoritet" stödjer

Men Saleh är inte beredd att stiga åt sidan. Han sade i tv-intervjuer att han fortfarande åtnjuter "en stor majoritet" av folkets stöd, och han har fortfarande anhängare vid sin sida. Landets försvarsminister uppgav att militären stödjer presidenten och att de kommer att försvara honom mot "kupper mot demokratin", enligt Reuters.

Unik händelse

Abdullah, en jemenitisk aktivist, sade i telefon till TT något liknande dagens avhopp aldrig har hänt förut, och att alla delar av samhället står enade i protesterna mot Saleh. Men delar av oppositionen oroar sig för att maktspelarna som anslutit sig till protesterna ska försöka utnyttja situationen för egen vinning:

– Rädslan är omöjlig att undvika, men detta är goda nyheter för alla som älskar Jemen.

FAKTA

Ali Abdullah Saleh

Jemens president Ali Abdullah Saleh, född 1946, blev president i Arabrepubliken Jemen (Nordjemen) redan 1978 och är därmed den ledare i arabvärlden som suttit längst på sin post efter Libyens Muammar Gaddafi. Landet förenades 1990 med det tidigare kommunistiska Sydjemen.

Efter våldsamma upplopp 2005 lovade Saleh att aldrig mer ställa upp i presidentval - men ångrade sig senare och omvaldes året därpå om med stor majoritet.

Tidigare i år lovade han att varken han eller sonen Ahmed, som utpekats som "kronprins", kommer att kandidera i valet 2013.

Källa: TT

TT