Terrormisstänkte i rätten i dag

Misstänks ha hjälpt Taimour Abdulwahab

NYHETER

Den 30-årige sjuksköterskestudenten misstänks ha hjälpt självmordsbombaren Taimour Abdulwahab med pengar.

I dag ställs han inför rätta igen i Glasgow misstänkt för terrorbrott på åtta punkter.

Tisdagen den 8 mars greps den 30-årige mannen, som tros vara kuwaitisk medborgare, i Glasgowförorten Whiteinch.

Polisen i Skottland misstänker att han hjälpt självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv till döds mitt i julruschen i Stockholm.

Den 30-årige mannen, som studerar till sjuksköterska, misstänks bland annat för att ha försett den 28-årige Abdulwahab med pengar. Han ska även ha öppnat konton i ett flertal banker och innehavit av pengar med avsikt använda dem till terrorism, skriver TT.

När han ställdes inför Glasgow Sheriff Court förra veckan sa han ingenting men i dag hålls nya förhandlingar mot mannen.

Aftonbladet kommer att rapportera fortlöpande under dagen.

FAKTA

Detta har hänt:

Mitt under julhandeln i centrala Stockholm hördes en explosion. Några minuter senare sprängde Taimour Abdulwahab sig själv till döds.

Trebarnspappan Taimour Abdulwahab var på väg mot en större folkmassa när han den 11 december i fjol sprängde den bomb han hade fäst på sin kropp. Säpo rubricerar det hela som terroristbrott och menar att Abdulwahab löst ut bomben av misstag.

Strax före sprängningen skickade han ett hotmejl till Säpo samt TT där han skrev att det var "dags att slå till".

Den bil som sprängdes minuterna innan Taimour Abdulwahab detonerade bomben på honom själv ledde till att tv person intill fick lättare skador.

Abdulwahab föddes 1981 i Irak och kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. Efter studenten 2001 flyttade han till Luton i Storbritannien för att studera sjukgymnastik. Han var gift och hade tre barn.