Gaddafi höll tal till folket

1 av 2 | Foto: IBL
Ett amerikanskt stridsflygplan kraschade i närheten av Benghazi.
NYHETER

Nya flygräder och explosioner har inträffat i Libyens huvudstad.

Sent på kvällen höll Muammar Gaddafi ett tal i en byggnad som bombades i Tripoli i söndags.

– Jag stannar här, mitt hem är här, jag stannar i mitt tält, sade han i talet enligt Reuters.

Strax för klockan 23 på tisdagskvällen, svensk tid, höll Muammar Gaddafi ett kort tal till folket från en byggnad som bombades i söndags. Talet sändes direkt i statlig tv.

– I den långa versionen kommer vi vinna över dem, i den korta versionen kommer vi att vinna över dem, sa Libyens ledare enligt AP.

– Libyens folk är vårt starkaste försvar, sade han också i talet.

Söker kontakt med allierade

Nyhetsbyrån AFP rapporterar sent på tisdagskvällen att Libyen har kontaktat sina allierade för att förhandla om läget. USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa i en intervju med ABC News att personer nära Gaddafi har kontaktat Libyens allierade för att se över en eventuell reträttväg.

Tidigare i kväll hördes kraftig luftvärnseld och flera höga explosioner i Libyens huvudstad.

Enligt AFP handlar det om minst två explosioner. Vad som exploderat och vad som har beskjutits är ännu inte känt, uppger AP.

Därefter hördes luftvärnseld under cirka tio minuter, enligt AFP i området nära president Muammar Gaddafis palats.

Amerikanskt plan störtade

Tidigare i dag bekräftade USA:s militär att ett amerikanskt flygplan störtat i Libyen. Enligt dem har stridsflygplanet inte skjutits ner.

Planet, av modellen F-15 Eagle ska ha drabbats av någon form av mekaniskt problem.

De två i besättningen sköt ut sig ur planet. De fick lätta skador, men mår bra och kunde snabbt hämtas upp, enligt USA:s militär.

I dag kom också uppgifter om att en av Muammar Gaddafis närmaste män, Hussein El Warfali, som också är befälhavare i diktatorns brigad, ska ha dödats i attackerna, rapporterar TT och hänvisar till nyhetskanalen al-Jazira.

Nyhetschef vädjar till Gaddafi

I dag avslöjades också att de försvunna journalisterna Dave Clark, Roberto Schmidt och Joe Raedle sedan i lördags sitter fängslade hos den libyska armén. En av de tre är fotograf för bildbyrån Getty, övriga två är anställda vid nyhetsbyrån AFP.

Beskedet om journalisternas situation fick nyhetsbyråns vd att skriva ett brev till Libyens ledare där han vädjade om att journalisterna ska släppas.

Gaddafis talesman uppger att Libyens ledare har tagit emot brevet och nu har beordrat att journalisterna ska friges.

Strax efter klockan 21, svensk tid, uppgav libyska myndigheter att journalisterna kommer att släppas inom en till två timmar.

Texten uppdateras.

FAKTA

Flygförbudszon över Libyen – detta har hänt:

Torsdag 17 mars:

FN:s säkerhetsråd antar resolution om att inrätta en flygförbudszon över Libyen och skydda civila.

Fredag 18 mars:

Gaddafis styrkor går till anfall mot rebellfästet Benghazi och andra platser, bland andra Ajdabiya, där oppositionen håller stånd.

Libyens regering säger sig senare ha utlyst vapenvila.

Lördag 19 mars:

Toppmöte i Paris beslutar genomföra militära aktioner för att implementera FN-resolutionen. Frankrike skrider till handling med stridsflygplan redan på eftermiddagen. Tyskland väljer att helt stå utanför.

Gaddafis pansarstyrkor utanför Benghazi angrips av fransmännen.

Kina och Ryssland – som inte har lagt in veto mot FN-resolutionen – beklagar de militära aktionerna.

Söndag 20 mars:

Flyg- och robotanfall mot bland annat libyskt luftvärn utförs av franska, brittiska, amerikanska, danska och andra styrkor.

Arabförbundet, som stött FN-kravet på en flygfri zon, tar avstånd från den militära operationen. Qatar deltar i insatserna, Turkiet stöder dem. Indien beklagar de militära aktionerna och Afrikanska unionen kräver stopp för alla stridshandlingar.

Gaddafistyrkor anfaller Misrata. Rebellerna i Benghazi räknar till 94 döda i regimens anfall sedan i fredags.

Libyens armé utlyser ny vapenvila i striderna mot rebellerna och hävdar att västmakternas anfall även krävt civila liv.

Måndag 21 mars:

Koalitionsstyrkorna fortsätter sina flyganfall mot Libyen. Gaddafis styrkor retirerar ytterligare från Benghazi efter bombningar från luften.

Reportrar vallas vid en byggnad som bombats av koalitionsstyrkor intill Gaddafis residens.

Rebeller rapporterar att Gaddafistyrkor har gått in i Misrata och skjutit besinningslöst in i en folkmassa. 40 personer ska ha dödats och 300 skadats.

Arabförbundet byter ton igen efter ett möte med FN:s generalsekreterare och säger sig nu stå bakom operationen i Libyen.

Tisdag 22 mars:

Striderna fortsätter i flera libyska städer. Staden Misrata, som hålls av rebellerna, attackeras av Gaddafistyrkor och minst fyra barn uppges vara bland de döda. I en annan stad, Yafran, ska minst nio människor ha dött i striderna.

Ställningskriget fortsätter utanför den östliga staden Ajdabiya där illa utrustade rebeller inte klarar att pressa tillbaka Gaddafis styrkor.

Ett amerikanskt stridsplan störtar – sannolikt på grund ett mekaniskt fel – i östra Libyen. Besättningen som överlevde uppges befinna sig i säkerhet.

Nato uppger att man ska använda sin flotta för att patrullera i Medelhavet utanför den libyska kusten.

Föraren till den bil som använts av tre journalister, uppger att de tre greps av Gadaffistyrkor i lördags.

Källa: TT-AFP.