Letar blod i parketten

Polisen undersöker om Eva mördats i 51-åringens hem
Tekniker bryter upp skolchefens bostad – i jakt på bevis

1 av 4
söker dolda spår Polisens tekniker är på plats i den misstänkte 51-åringens lägenhet. Enligt grannarna har polisen varit där varenda dag den senaste tiden. ”Jag är säker på att de håller på att bryta upp hela parkettgolvet”, säger en av dem.
NYHETER

Blodspår från styckmördade Eva, 51, kan finnas i universitetschefens parkettgolv.

Här bär polisens tekniker ut delar av de uppbrutna plankorna.

– Mycket tyder på att lägenheten är mord- och styckningsplatsen, säger Bo Wide, tidigare kriminalkommissarie.

Den misstänkte 51-åringen och hans sambo bor i en stor etagevåning, högst upp i det två våningar höga flerfamiljshuset i Örebro.

Lägenheten, källarförrådet och tvättstugan har varit avspärrade i olika omgångar sedan den 1 januari. Men de senaste veckorna har polisens arbete i lägenheten intensifierats.

– Polisens tekniker har varit här varenda dag den senaste tiden, man blir förvånad om man inte ser deras bilar utanför, säger en granne.

”Kan inte säga varför”

Åklagare Helena Eckerroth-Flodin vill inte berätta varför den misstänkte gärningsmannens lägenhet återigen är så intressant:

– Det är riktigt att vi är på plats i lägenheten, men jag kan inte säga varför.

Flera grannar berättar att de ständigt hör borrljud och höga smällar från lägenheten.

– Jag är säker på att de håller på att bryta upp hela parkettgolvet, säger en granne.

När Aftonbladet besöker adressen bär polisens tekniker ut flera meterlånga skivor, numrerade, daterade och täckta med papper. Även förpackade rullar finns bland fynden som nu ska analyseras.

Sista platsen

Bo Wide, med 25 års erfarenhet av mordutredningar, drar slutsatsen att Örebro- polisen tror sig ha hittat mordplatsen.

– Lägger de så stora resurser på teknisk undersökning i lägenheten nu, tre månader efter mordet, har de förmodligen uttömt alla andra platser där mordet och styckningen kan ha utförts, säger han.

Att polisen borrar och bryter upp golvet betyder att arbetet nu är inriktat på att hitta dolda spår som binder Eva till lägenheten.

– Även om han städat upp efter med olika rengöringsmedel och klorin finns det sannolikt spår i kakelsprickor, golvbrunnar eller mellan golvplankor.

”Det tar tid”

Enligt Bo Wide är den här typen av tekniska undersökningar mycket tidsödande.

– Man måste vara extremt försiktig och noggrann, det tar tid. Men har mordet och styckningen utförts i lägenheten kommer polisen med stor sannolikhet att hitta spår.

FAKTA

Detta har hänt

Den 29 december förra året försvann Eva, 51. En jämnårig före detta kollega på Örebro universitet, som hon också haft en relation med, greps snabbt av polisen.

Genom att spåra signaler från deras mobiltelefoner koncentrerade polisen sökandet till friluftsområdet Kilsbergen. Där gjorde en hundförare efter 12 dagar det första fyndet: bålen.

Några dagar senare hittades ytterligare tre kroppsdelar, där-ibland huvudet, vid Bocksbosjön i Kilsbergen. Där har den misstänkte 51-åringen tränat inför Vasaloppet under många år.

En ny häktningsförhandling äger rum den 1 april. Då har universitetschefen suttit häktad i tre

månader. Hittills har han nekat till all inblandning i mordet.

Dagen då Eva försvann fångades hon på bild av en övervakningskamera när hon hoppade in i en svart bil av samma modell som 51-åringen äger.

Polisen har spårat en av Evas och 51-åringens mobiler till en mast i fyndområdet

dagen för försvinnandet.

51-åringens bil har synts i området där kroppsdelarna har hittats, ett område han dessutom känner till väl.

51-åringen köpte, enligt uppgift till Aftonbladet, rengöringsmedlet klorin samma dag som Eva försvann.

Polisen har, enligt uppgifter till Aftonbladet, hittat blod i 51-åringens armbandsur.

Enligt källor ströps Eva till döds. Tillvägagångssättet tyder på att hon blivit mördad av en person hon har en nära relation till, vilket Eva och 51-åringen har haft i flera år.