MARDRÖM UTAN SLUT

Aftonbladets Kerstin Nilsson om tragedin på barnsjukhuset

RÄTTEGÅNG Det omstridda fallet där en barnläkare misstänks för dråp på en tre månader gammal flicka kommer att gå vidare till rättegång. Det har chefsåklagaren nu beslutat.
NYHETER

I två och ett halvt år har lilla

Linnéas föräldrar väntat på svar:

Varför dog deras dotter, bara fyra månader gammal, efter en rutinoperation?

I två år har den i dag 56-åriga barnläkaren väntat på att bli friad – eller fälld för dråp på lilla Linnéa.

Det är för länge.

På tok för länge.

Det är en mardröm utan slut.

KERSTIN NILSSON

Något lyckligt slut kan det aldrig bli – för någon. Alla inblandade är redan märkta för livet. Men det minsta man kan begära är att det kommer till ett avgörande så att såren, som fortfarande är öppna, kan börja läka.
 

Linnéas föräldrar, som fått ännu ett barn, en liten dotter, en lillasyster till Linnéa, som kräver och förtjänar hela deras uppmärksamhet, behöver ett svar, ett avslut, för att kunna gå vidare i livet.

Den kvinnliga barnläkaren, som är misstänkt och åtalad för dråp pålilla Linnéa, men hela tiden bedyrat sin oskuld, har under två år inte fått utöva sitt yrke.

– Jag har förlorat 19 månader av mitt liv, sa hon i en intervju i oktober förra året.
 

Nu har hon förlorat fem månader till. Och fler kommer det bli innan den nu beslutade rättegången väl blir av.

Om den blir av.

– Jag kommer att begära en överprövning av åklagarens beslut att driva åtalet vidare till rättegång, säger hennes advokat Björn Hurtig.

I ett år, sedan åtalet väcktes, har alla väntat på rapporten från den norska specialist, Jörg Mörland, som för Rättsliga rådets räkning utrett om det går att slå fast att Linnéa verkligen dog av en överdos av narkosmedlet tiopental, som åklagaren hävdar att barnläkaren injicerat.

Nu har rapporten äntligen kommit – men är någon klokare för det?

Nej, inte särskilt.
 

Chefsåklagare Peter Claesson anser uppenbarligen att rapporten stöder hans linje – att barnläkaren är skyldig till dråp – eftersom hani går beslutade att driva åtalet till rättegång.

Björn Hurtig anser att rapporten stöder barnläkaren och menar att den pekar på alternativa förklaringar till Linnéas död.

För Linnéas föräldrar och barnläkaren fortsätter mardrömmen.

FAKTA

Detta har hänt – läkaren greps på sitt jobb

■ ■ 3 juni 2008: Linnéa föds i vecka 25 och väger bara 850 gram.

■ ■ 5 juni 2008: Hon får dropp med för hög koncentration av natrium, ett misstag som leder till hjärnblödning och mycket svåra hjärnskador.

Till följd av hjärnblödningen får hon en kraftig vätskeutgjutning i hjärnan. Ett slags dränage, en så kallad shunt, opereras in i huvudet. När den ska bytas i september drabbas Linnéa av andningsuppehåll, kramper och hjärtrytmsrubbningar och får hjälp att andas med respirator. Men tillståndet förvärras.

■ ■ 19 september 2008: En magnetröntgen visar att skadorna på hjärnan är mycket allvarliga.

■ ■ 20 september 2008, klockan 22.02: Linnéa somnar in.

■ ■ 7 oktober 2008: Föräldrarna kräver en obduktion för att få svar på varförLinnéa dog. Rättspatologen gör en polisanmälan.

■ ■ 2 mars 2009: Den kvinnliga överläkaren grips mitt under ronden på sin arbetsplats. Hon anhålls, misstänkt för mord, alternativt dråp på Linnéa.

■ ■ 6 mars 2009: Läkaren häktas av tingsrätten, misstänkt för dråp. Hon nekar helt till brott.

■ ■ 9 mars 2009: Läkaren släpps på fri fot, men misstankarna mot henne kvarstår.

■ ■ 1 februari 2010: Läkaren åtalas för dråp på Linnéa.

■ ■ 31 maj 2010: Rättegången skulle ha börjat, men ställs in. Istället inleder den norska experten, Jörg Mörland, för Rättsliga rådetsräkning, en kompletterande utredning om Linnéas död.

■ ■ 22 mars 2011: Chefsåklagare Peter Claeson beslutar att driva åtalet vidare till rättegång.