Egyptenrevolt försvårar mordutredning

31-åring misstänks ha beställt mord

Mordet i Haninge skedde 24 juli 2010. Nu skärps straffet för mannen som beordrat mordet på fyrabarnsmamman.
NYHETER

Den 31-årige pappan misstänks ha beställt mordet på sin sons mamma.

Men ingen vet var han är – bara att han greps i Egypten strax före revolutionen.

I dag åtalades den 22-årige man som misstänks ha utfört mordet.

Aftonbladet har tidigare skrivit om hur det knackade på dörren hemma hos fyrabarnsmamman dagen före midsommarafton förra året. Barnen och en kompis till dem var hemma. De hittade mamman i en blodpöl i hallen och en av döttrarna ringde 112.

Sköts i huvudet

Kvinnans tre döttrar är viktiga vittnen i åtalet. 22-åringens fingeravtryck har också hittats i lägenheten.

Enligt åtalet har 22-åringen skjutit kvinnan tre gånger i huvudet, sedan har han slagit henne med pistolen. Hon avled av skottskadorna.

Mordutredningen har varit mycket omfattande och tagit lång tid. Till en början var en 31-årig pappa till ett av barnen misstänkt för mordet, men han släpptes och lämnade Sverige.

Nekar

I stället riktades misstankarna mot den nu åtalade 22-åringen som suttit häktad misstänkt för mord sedan juli.

– Min klient nekar till brott, säger 22-åringens advokat Martin Cullberg.

Polisen har dock hela tiden trott att den 31-årige pappan var inblandad. Paret låg i en infekterad vårdnadstvist om barnet.

I september häktades pappan i sin frånvaro, misstänkt för anstiftan till mord, och efterlystes internationellt. Polisen tror att 22-åringen mördat kvinnan på uppdrag av pappan.

Telefonkontakt

En bit från mordplatsen hittades slängda kläder med blodstänk från den mördade fyrabarnsmamman, på en av handskarna som hittades har polisen hittat 22-åringens dna.

Den tekniska utredningen visar också att 22-åringen och den 31-årige pappan, som misstänks för anstiftan, har haft telefonkontakt.

Försvunnen

Men när nu åtalet kommer vet ingen säkert var pappan är.

– I januari fick vi bekräftat från Interpol i Kairo att de gripit personen i fråga. Men det var före oroligheterna i Egypten, just nu är utsikterna att få honom utlämnad osäkra, säger Mart Dahlström, handläggare på svenska Interpol.

Svenska myndigheter har inte ens fått bekräftat om han fortfarande är frihetsberövad i Egypten. I samband med revolutionen rymde många fångar från landets fängelser.

22-åringen åtalas också misstänkt för narkotikabrott och brott mot knivlagen.

ARTIKELN HANDLAR OM