"Nato ska leda insatsen i Libyen "

NYHETER

Storbritannien, Frankrike och USA har enats om att Nato ska ta över ledningen för den militära insatsen i Libyen, skriver brittiska The Guardian. Beslutet är en motgång för den franske presidenten Nicolas Sarkozy som hade hoppats på att försvarsalliansen skulle spela en mindre roll.

De sex norska jaktplan som ska delta i insatsen i Libyen kommer att lyda under den amerikanska försvarsmaktens Afrika-kommando, US Africom, har norska regeringen beslutat enligt NTB.

På tisdagskvällen lovade Muammar Gaddafi sina anhängare seger och svor att inte kapitulera. Men samtidigt har personer nära Libyens ledare undersökt hans möjligheter att gå i exil, sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton.

"Jag stannar"

Gaddafi gjorde ett kort framträdande i libysk tv. Enligt uppgift till utländska journalister i Tripoli talade han till anhängare som samlats utanför hans hem i Tripoli, där de bildat mänsklig sköld för att skydda honom.

Efteråt hördes fyrverkerier och människor som hurrade och sköt i luften i centrala Tripoli. Gaddafi sade att det överallt hölls demonstrationer mot "dessa orättfärdiga attacker som bryter mot FN-stadgan".

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade i en intervju för ABC att personer i Gaddafis omgivning sonderat terrängen bland kontakter utomlands för att se om det finns en reträttväg för Gaddafi ut ur Libyen.

Hur mycket av dessa trevare som är ett spel och hur mycket som är allvarligt menat är omöjligt att säga, enligt Clinton.

"Andra verktyg"

USA:s president Barack Obama sade till CNN att Muammar Gaddafi kan komma att klamra sig fast vid makten trots införandet av en flygförbudszon över Libyen.

– Men kom ihåg att vi har andra verktyg än militära medel för att uppnå att Gaddafi försvinner, sade Obama.

Det ryska parlamentets underhus, duman, väntas under onsdagen anta ett uttalande som manar till ett omedelbart stopp för insatsen i Libyen.

"Duman uttrycker sin oro över de former och den storlek som det militära våldet mot Libyen har antagit och uppmanar parlamenten i Frankrike, Storbritannien, USA, Italien, Kanada och andra stater som deltar att omedelbart hjälpa till för att stoppa de stridsinsatser som förstör civil libysk infrastruktur och - än viktigare - medför nya civila skadade och dödade", heter det i ett utkast till uttalande, enligt nyhetsbyrån Interfax.

162 kryssningsmissiler

Sedan flygförbudszonen upprättades har stridsflyg från västmakterna gjort mer än 300 överflygningar och över 162 kryssningsmissiler har avfyrats. Hittills har den militära aktionen letts av USA, men Barack Obama hoppas kunna lämna över ledarskapet inom de närmaste dagarna. Till vem var dock ännu på onsdagen oklart.

Gaddafistyrkorna i Libyen har släppt tre utländska journalister i Libyen, meddelade deras arbetsgivare natten till onsdagen. Det rör sig om en reporter och en fotograf från nyhetsbyrån AFP samt en fotograf från bildbyrån Getty. De greps i lördags nära Ajdabiya i östra Libyen.

TT-Reuters