Sparpaket nedröstat – kan leda till nyval

NYHETER

Portugals parlament avslog på onsdagskvällen det senaste i raden av sparpaket.

Det kan leda till att José Socrates minoritetsregering avgår.

Socrates kamp för att förhindra att Portugal tvingas gå samma väg som Grekland och Irland och söka gigantiska stödpaket från EU och Internationella valutafonden misslyckades.

De flesta bedömare räknar med nyval.

– I de flesta länder är en fråga om budgeten så central att det i princip kan liknas vid en förtroendeomröstning i parlamentet, säger Daniel Bergvall, ekonom på SEB.

Fler timmar

I omröstningen efter en flera timmar lång parlamentsdebatt krävdes stöd från minst 116 parlamentsledamöter för att förslaget skulle godkännas. Socialistpartiet kontrollerar 93 av de 230 mandaten i parlamentet. Men samtliga fem oppositionspartier röstade emot.

Regeringens tidigare nedskärningsförslag under den utdragna budget- och skuldkrisen har fått stöd från de högerorienterade Socialdemokraterna, medan partierna på vänsterkanten bestämt motsatt sig offentliga nedskärningar.

Möte med presidenten

Socrates hade på kvällen ett möte inbokat med presidenten. Det är presidenten som utlyser nyval och ett sådant val kan äga rum tidigast 55 dagar efter det att det är utlyst.

Enligt ministern för parlamentsfrågor Jorge Lacao skulle premiärministern hålla ett tal till nationen – sannolikt för att tillkännage regeringens avgång.

Räntetrycket är redan före den akuta politiska krisen rekordhögt mot eurolandet Portugal. Med skulder på cirka 85 miljarder kronor som ska läggas om i april och juni antas landet behöva stöd från EU och IMF.

Oron slog på onsdagen även mot euron och portugisiska aktier, som föll på börsen.

TT