Vittnets teckning

Fyraåringens teckning viktigt bevis för polisen - kan lösa mordet på mamman

4-åringens teckning När 37-åringens fyraåriga dotter förhördes av polisen ritade hon sin mamma, lillebror och mannen som hon kallar ”tjuven” för att kunna berätta om händelsen. Teckningen är ett viktigt dokument när åklagaren ska visa hur kvinnan bragdes om livet.
NYHETER

Döttrarna blev vittnen till hur deras mamma mördades i hallen – i famnen höll hon deras lillebror.

Den fyraåriga dottern ritade sina minnen. Det är nu ett av åklagarens viktigaste bevis när åtal

i går väcktes mot en 22-årig man för mordet.

Foto: Foto: STEFAN JERREVÅNG
När den 37-åriga kvinnan blev mördad den 24 juni förra året fanns alla hennes fyra barn i lägenheten. I går åtalades en 22-årig man misstänkt för mordet.

Strax efter klockan nio den 24 juni förra året ringde den tolvåriga dottern 112.

– Hej, min mamma, det är någon som har slagit henne med hårda saker på huvudet för hon blöder jättemycket och vi är helt själva, säger hon till larmoperatören.

I bakgrunden hörs hennes lillebror gråta.

– Snälla, kan ni bara komma, jag har en lillebror som är tio månader, snälla.

Pappan försvunnen

I går åtalades en 22-årig man misstänkt för mordet. Polisen tror att han mördat fyrabarnsmamman på uppdrag av den minsta pojkens pappa.

Pappan är försvunnen och häktad i sin frånvaro misstänkt för anstiftan till mord. I januari greps han av egyptiska Interpol, men efter revolutionen i landet har svenska polisen inte kunnat få något besked om han fortfarande är fängslad.

De tre döttrarna, 12, 9 och 4 år i somras, och en jämgammal kompis till den äldsta flickan vaknade när det ringde på dörren till lägenheten i Haninge.

Låg i blodpölen

När mamman gick för att öppna dörren hade hon den lilla pojken i famnen. Barnen hörde hur hon frågade ”Vad gör du?”.

– Så såg jag henne lå-lå-la nere på marken, på golvet där vid dörren och sen, sen så hållde han typ en sak mot henne och så var det så hära blod runt omkring, säger den nioåriga dottern i polisförhör.

Hon och hennes fyraåriga lillasyster såg mest av det brutala överfallet. Båda flickorna sprang och gömde sig under sina sängar av rädsla. Den nioåriga flickan hoppade sedan ut ur fönstret på första våningen för att hämta hjälp hos grannarna.

Hennes lillebror låg gråtande bredvid mamman. Samtidigt ringde tolvåringen larmnumret. Hon kämpade mot rädslan, för polisen berättar hon att hon ville gå fram och krama om sin mamma som ännu levde. När mannen lämnat lägenheten tog hon hand om sin gråtande lillebror.

Enligt åtalet sköts mamman med tre skott i huvudet, efteråt har gärningsmannen slagit henne med pistolen, försedd med ljuddämpare, tills den gått sönder.

När polisen kom till platsen möttes de av barnen, den äldsta flickan höll sin lillebror i famnen.

Nekar till brott

Den 37-åriga fyrabarnsmamman levde fortfarande. Bredvid henne låg delar av den sönderslagna pistolen.

22-åringen har hela tiden nekat till brott och har inte velat medverka i förhör, men för en kriminalvårdare har han berättat vad han gjorde på brottsplatsen.

För henne uppgav han att han tillsammans med en kompis var vid lägenheten på morddagen. Syftet ska ha varit att kräva den nu medmisstänkte 31-årige pappan på pengar. De hade med sig en pistol med ljuddämpare och för att bli insläppta hade de skaffat kläder från en budfirma. 22-åringen hävdar att han satt kvar i bilen medan hans kompis gick in i lägenheten och att han sedan körde från platsen.

Hittat fingeravtryck

– Det var inte meningen att hon skulle dö, sa han till kriminalvårdaren.

Enligt 22-åringens advokat, Martin Cullberg, kommer hans klient att berätta allt under rättegången.

– Är det helt nya uppgifter får vi kanske ställa in rättegången och fortsätta utredningen, säger åklagare Marie-Louise Pettersson.

Samtidigt pekar flera bevis mot 22-åringen. På en kartong i lägenheten fanns hans fingeravtryck, och hans dna återfanns i en nerblodad handske som hittades ett par kvarter från mordplatsen.

FAKTA

HÄR ÄR DE INBLANDADE

Mordmisstänkte 22-åringen

Misstänkt för att ha skjutit fyrabarnsmamman med tre skott och sedan slagit henne med pistolkolven.

Ringde den medmisstänkte 31-årige pappan strax före och efter mordet.

Knuten till platsen genom sin mobiltelefon och via ett fingeravtryck på en kartong som fanns i lägenheten. Hans dna finns även i en nerblodad handske.

Misstänkte 31-årige pappan

Häktad i sin frånvaro misstänkt för anstiftan till mord.

Har en vårdnadstvist med den mördade kvinnan och ska tidigare ha hotat henne. Har suttit anhållen men släpptes. Befinner sig troligen i Egypten.

Har haft tät telefonkontakt med 22-åringen tiden före mordet. Men hur han ska ha förmått honom att döda 37-åringen vet polisen inte.

37-åriga fyrbarnsmamman

Mördades i sin lägenhet i Haninge söder om Stockholm den 24 juni.

I lägenheten fanns kvinnans fyra barn som blev vittnen till hur deras mamma sköts och misshandlades till döds.