Han träffade Taylor – utan att fatta det

1 av 2 | Foto: Foto: BO SCHREIBER
aftonbladets reporter Staffan Heimerson missade chansen att få en exklusiv intervju med Elizabeth Taylor 1965 – eftersom han inte kände igen henne. (Bild från 1982.)
NYHETER

Aftonbladets Staffan Heimerson är en av de få svenskar som har träffat och pratat med Elizabeth Taylor.

Fast det förstod han inte – förrän det var för sent.

– Det är det enskilt dummaste ögonblicket i hela mitt liv, säger Staffan Heimerson, 75, i dag.

I den lilla badorten Bray i Wicklow-bergen, söder om Dublin på Irland, spelade Richard Burton in filmen ”Spionen som kom in från kylan”, baserad på John le Carrés roman med samma namn.

Året innan, 1964, hade Richard Burton gift sig med stjärnan, divan, manslukerskan och gudinnan Elizabeth Taylor, på den tiden ansedd som världens vackraste kvinna.

Staffan Heimerson, då 29 år och Aftonbladets korrespondent i London, var inte särskilt intresserad av ”showbiz”, men insåg trots allt att här fanns en historia att berätta – och begav sig till Bray och filmstudion.

– På den tiden var celebriteter inte så övervakade så jag hittade en scendörr och gled in där.

Ser skådespelaren

Väl inne ser han Richard Burton i aktion, i en scen på en nattklubb med en strippa.

– Jag tycker att det är väldigt bra att jag ser världens mest kända skådis i aktion och börjar anteckna. Jag tänker att senare ska jag väl kunna fråga honom: ”And your wife – where is she?”

Intill den unge Heimerson i kulisserna står en anmärkningsvärt snygg, svarthårig tjej i 30-årsåldern och betraktar samma scen.

– Hon har långa ben – men framför allt har hon väldigt långa stövlar, som går upp över knäna. Och en enormt läcker pälsjacka.

– Eftersom vi står bredvid varandra tycker jag att jag borde säga något, så jag tittar in i ett par vackra violblå, nästan lila ögon och säger: ”He is a very good actor, isn’t he?”

– Hon svarar: ”Yes, he is”.

Inser sitt misstag

Efter ytterligare några plattityder – som resulterar i samma svar – inser Staffan Heimerson att kvinnan han står och pratar med är Elizabeth Taylor, 33.

– Jag vill bara sjunka genom jorden.

Då bryts inspelningen och Richard Burton går fram till sin hustru.

Och Staffan Heimerson har just missat chansen att få en exklusiv intervju med en av världens största stjärnor.

– Jag stod så nära att jag kunde ha pussat henne. Och missar alltihop. Det är det mest korkade jag har gjort i hela mitt liv.

I dag skrattar han gott åt historien.

Om Elizabeth Taylor – som han aldrig fick chansen att träffa igen – säger han:

– Hon var tidernas största såpopera och en av de vackraste människor som har funnits. Fast – tillägger jag – hon var inte min typ.

ARTIKELN HANDLAR OM