– Jag skulle se till att vi inte blev nedskjutna

Topphemliga flygförbandets stabschef berättar om de dolda operationerna

Foto: Eric Thorsson
Topphemlig Sven Hugosson avslöjade på torsdagen att han ingick i det topphemliga flygförbandet Flygenhet 66. ”Min familj har rätt att veta”, säger han.
NYHETER

I åratal var han stabschef för det topphemliga svenska flygförbandet ”Flygenhet 66”.

Men idag trädde kodnamn ”Jan Danielsson” fram.

– Min familj har rätt att veta sanningen, säger Sven Hugosson, 75.

Utåt var Sven Hugosson reservofficer och flygingenjör. I själva verket var han stabschef i det hemliga förband som trots Sveriges påstådda alliansfrihet tränade hemliga flyg-infiltrationer i samarbete med Nato.

– Jag hade en planeringsfunktion. Jag skulle se till att våra plan inte blev nedskjutna av svenskt luftförsvar.

Övade på nätterna

Övningarna skedde på nätterna i ödsliga områden i norra Norrland, västra Värmland och i Uppland. I små 4- och 6-sitsiga Cessnaplan övade gruppen på att i hemlighet flyga in och ut människor i Sverige. Man övade också på att släppa av infiltratörer i fallskärm. Piloterna var handplockade och fick betalt i kontanter.

”Uppdragen spännande”

– Det var spännande att utföra uppdragen och det var något vi tyckte var roligt och viktigt. Vi var alla frivilliga. Hade vi inte varit det så hade vi flugit ihjäl oss, berättar Sven Hugosson och berättar om en gång när man skulle träna på att släppa ner material från ett flygplan.

– Det var mörkt och snön yrde omkring. Jag såg ingenting, men satt bak i planet med luckan öppen. Då var det ju bara att lita på piloten där framme i cockpit.

Lättnad att berätta

I morse berättade Sven Hugosson allt för sin fru. Hon hade sina aningar, säger han.

– Jag pekade på artikeln i tidningen och hon bara nickade. Men hon och mina barn har rätt att veta sanningen, det är många frågor som får sina svar nu.

I samband med att journalisten Mikael Holmström släpper boken ”Den dolda alliansen – Sveriges hemliga Nato-förbindelser” träder Hugosson, som i boken har kodnamnet ”Jan Danielsson”, fram för första gången.

– Det är en lättnad att berätta. Jag är 75 år och har ingen karriär att försvara längre. Sista uppdraget fick jag 1997, men det tog slut redan 1998. Då fanns plötsligt inga pengar längre.