Benresterna kan ha legat där sedan 1951

I dag vet man om det är en man eller kvinna

Foto: P-O SÄNNÅS
MISSTÄNKT MORD Byggnadsarbetare hittade benknotor i perrongen vid ombyggnaden av Svedmyra t-banestation. Här undersöker polisens kriminaltekniker fyndet.
NYHETER

Skelettdelarna som hittades vid Svedmyra tunnelbanestation är med all sannolikhet benen av en människa.

De kan ha följt med i schaktmassorna när stationen byggdes 1951.

– En möjlighet för att bestämma hur gamla benen är kan vara att använda kol 14-metoden, säger Karin Solberg på polisen i Söderort.

I går gjorde några byggarbetare en makaber upptäckt när de arbetade med renoveringsarbetet vid tunnelbanestationen i Svedmyra i Stockholm.

I jorden hittade de skelettdelar från en människa.

Kan ha kommit med massorna

Polisen inledde en förundersökning gällande mord men nu, efter att utredningen pågått en stund, är en arbetshypotes att benen kan ha följt med i schaktmassorna när stationen byggdes 1951. Möjligtvis från en kyrkogård.

– Vi har fått många tips från allmänheten. En man hittade benrester i en annan tunnelbanestation på 40-talet när han var liten. De visade sig komma från en kolerakyrkogård i Skanstull, säger Solberg.

Tidsbestämma benen

Just nu jobbar en av polisens tekniker, som även är utbildad arkeolog/osteolog, benen. Förhoppningsvis kommer man senare i dag veta om det är en man eller en kvinna man hittat och på ett ungefär hur gamla benen är.

– Men en möjlighet att bestämma benens ålder är att skicka dem till ett labb och tidsbestämma dem med hjälp av kol 14-metoden, säger Karin Solberg.

Om benen legat där sedan stationen byggdes så är det, även om det skulle röra sig om ett mord, preskriberat.

FAKTA

Det här är kol 14-metoden

Kol 14-metoden, eller C14-metoden, är  en radiometrisk dateringsmetod som utvecklades i slutet av 1940-talet av professor Willard Frank Libby.

Metoden ledde till en mindre revolution inom arkeologin. Den gör det möjligt att datera fornlämningar och fossil innehållande organiskt material, vanligen träkol och ben, på ett sätt som man inte kunde göra tidigare. Tekniken är enbart tillförlitlig för material som varit levande för mindre än omkring 60 000 år sedan.

Metoden bygger på att ett antal olika sorters kol finns i allt levande. Genom att mäta mängdförhållandet mellan kolisotoperna i ett prov kan man beräkna när organismen i fråga dog.

Osteologi är fritt översatt: läran om ben.