Reporter träffade piraterna som håller danska familjen

NYHETER

40 miljoner kronor till piraterna.

Eller så får piratledaren gifta sig med den 13-åriga danska dottern.

Då går den danska familjen fri.

Som enda tidning har danska Ekstra Bladet varit ombord på det piratkontrollerade fartyg där den danska familjen Quist Johansen hålls som gisslan nära Somalias kust.

Drygt en månad har den danska familjen – med pappa Jan och mamma Birgit Marie, barnen Rune, 17, Hjalte, 15 och Naja, 13 och besättningsmännen Viktor och Rane - hållits som gisslan.

Bevakas

De har trängts ihop under däck med 20 greker. Och bevakas ständigt av minst fem beväpnade och kat-påverkade pirater.

– Jag träffade dem och sade att jag var från Ekstra Bladet. Jan och jag skakade hand, och han verkade glad att se mig, säger reportern till tidningen.

– Pappan såg trött ut. Han verkade sjuk. Resten av familjen är ledsen och olycklig.

Men i sämst tillstånd verkar en av besättningsmännen vara.?

– Han såg knäckt och fördärvad ut. Han tittade bara ner i golvet när jag var där, berättar reportern för den egna tidningen.?

Fick ingen intervju

Under ett dygn tilläts Ekstra Bladets medarbetare vara ombord. Reportern hade blivit lovad en intervju med familjen men så blev det inte. Piraterna ändrade sig och familjen vågade inte uttala sig eftersom det kan förvärra förhandlingssituationen.

Piraterna kräver 7 miljoner dollar, över 40 miljoner kronor, för att släppa den danska familjen. Men en piratledare sa till reportern att det finns ett annat alternativ:

– Om danskarna tillåter att jag får gifta mig med dottern så släpper jag utan vidare de andra.

Johanna Hellsten

ARTIKELN HANDLAR OM