Hundratals greps efter upploppen

En halv miljon demonstrerade mot nedskärningar

1 av 3 | Foto: CARL COURT/AFP
laglöst Polis attackerades med både sten, glasflaskor och målarfärg när demonstrationen mot nedskärningar i den offentliga sektorn urartade i London i går.
NYHETER

LONDON. Demonstrationen urartade.

Plötsligt ockuperade 200 personer det anrika varuhuset Fortnum & Mason.

Hundratals har gripits för vandaliseringen i centrala London.

Gatorna i London fylldes av folk i går när närmare en halv miljon människor slöt upp under fredliga demonstrationer mot drastiska nedskärningar i den offentliga sektorn.

Men medan oppositionsledaren Ed Milliband höll tal i Hyde Park spårade protesterna ur fullständigt på annat håll. Hundratals aktivister, många maskerade, stoppade trafiken på shoppinggatan Oxford Street, omkring Piccadilly Cirkus och Trafalgar Square.

Attackerade polis

Fem poliser skadades när demonstranterna kastade färgbomber, satte eld på fyrverkerier och krossade skyltfönster.

Maskerade män tog till en vägskylt för att krossa fönsterrutor på det exklusiva lyxhotellet Ritz, medan andra använde sprejburkar för att klottra slagord på butiksväggar. Bråte, papperskorgar och nedrivna byggställningar sattes i brand och demonstranterna kastade stenar och glasflaskor mot poliserna.

Anrikt varuhus ockuperat

Shoppande turister på det anrika varuhuset Fortnum & Mason möttes plötsligt av närmare 200 demonstranter som satte sig på varuhusgolvet och ockuperade hela fastigheten. Demonstranterna hävdar att varuhusets ägare undsluppit att betala över 420 miljoner kronor i skatt.

Sent i natt hämtade polisen ut ockupanterna en och en försedda med handklovar.

Under kvällen lyckades polisen fösa ihop de flesta av de våldsamma aktivisterna på Trafalgar Square där man omringade demonstranterna och höll dem kvar för identifiering.

Över 200 personer hade i natt gripits för vandalisering, våldsamt upplopp och inbrott. Polisen har också filmat och fotograferat de urspårade protesterna och räknar med att kunna identifiera ännu fler av aktivisterna.