Kidnappade danskar – fyra pirater gripna

NYHETER

Piraterna kidnappade en dansk familj och två besättningsmän.

Nu har somalisk polis gripit fyra pirater och hoppas snart kunna rädda de sju danskarna.

I en dryg månad har de sju danskarna hållts som gisslan av de somaliska piraterna som begärt 40 miljoner kronor för att släppa dem.

Nu uppger presidenten för regionen Puntland, Abdurrahman Sheikh Mohamoud Farole, att man gripit fyra av piraterna som deltog i kidnappningen av danskarna.

Misslyckat fritagningsförsök

– Det är en stor ära för våra säkerhetsstyrkor att försöka rädda den danska familjen. Vi har gripit fyra av piraterna i våra försök att befria de sju danskarna så snabbt som möjligt, säger han enligt nyhetsbyrån All Headline News.

Tidigare denna månad dog minst sex ur säkerhetsstyrkan i ett misslyckat försök att frita gisslan. I en intervju med BBC uppgav polischefen Ali Nur Omar att fritagningsförsöket misslyckades, och att soldater avlidit. Han ville dock inte säga om några pirater dödats vid striderna.

Rädd för dödliga strider

Den somaliske riksdagsmannen Ahmed Ugas var under flera år bosatt i Danmark och har bett piraterna att omedelbart släppa gisslan.

Han befarar att fler försök att frita dem skulle kunna leda till att de dödas i skottlossningar, precis som när amerikanska styrkor försökte frita fyra amerikaner.

Ugas har uppmanat piraterna att tänka på alla tusentals somaliska flyktingar som fått en fristad i Danmark.

FAKTA

Sju danskar kidnappades

Sedan den 24 februari har den danska familjen – med pappa Jan och mamma Birgit Marie, barnen Rune, 17, Hjalte, 15 och Naja, 13 och besättningsmännen Viktor och Rane - hållits som gisslan