Saabfacken håller famnen öppen för Antonov

Ryske finansmannen Antonov ansöker om att få köpa in sig i Saab

NYHETER

Finansmannen Vladimir Antonov agerade snabbt när krisvindarna åter öppnade fabriksportarna.

Han lämnade i går in en formell ansökan till Riksgälden om att gå in som ägare i Saab.

I Trollhättan står fackklubbarna med öppen famn för att ta emot vad de hoppas är räddaren i nöden.

Den kapitalstarke Vladimir Antonov har länge kämpat för att få köpa in sig i Saab Automobil. Portvakt är Riksgälden, som har gått i borgen för Saabs lån hos Europeiska investeringsbanken (EIB).

Ansökan är sekretessbelagd

Sent i går kväll kom han in med en formell ansökan till Riksgälden om att bli delägare.

– Vi har fått in en ansökan men kommenterar inte vad den innehåller. Vi kan inte det på grund av börsreglerna även om han struntar i reglerna och kommenterar, säger presschef Marja Lång på Riksgälden.

Facket öppnar famnen

Det är ett besked som fackklubbarna i Trollhättan har haft på önskelistan.

– Om han kommer in välkomnar jag det, säger IF Metalls klubbordförande Håkan Skött.

Ulf Drufva, vice klubbordförande i Unionen, anser att oddsen är goda att Antonov blir delägare.

– Han vill in i Saab och vi vill väldigt gärna ha in honom. Han har ju pengar och kan satsa ännu mer på framtiden och ny bilmodeller.

Saab håvar efter pengar

Vladimir Antonov bekräftar till TTELA att han har lämnat in en ansökan. Han har tidigare sagt att Saabs kassa snart sinar och uppgett att han själv kan skjuta till 440-620 miljoner kronor till en buffert och miljardbelopp till utveckling av en mindre modell.

Saabs styrelseordförande Victor Muller har inte uteslutit att det behövs ytterligare kapitaltillskott i år utöver den riktade nyemission bolaget gick ut med i fredags som drar in över 200 miljoner kronor. I fjol var nettoförlusten nästan två miljarder kronor, enligt TT:s uppgifter.

Enligt Marja Lång på Riksgälden råder det total sekretess kring ansökan. Hon har ingen aning om ifall beslutet från regeringen tar dagar eller veckor.

Under tiden tickar klockan för Saab.

Produktionsstopp två dagar i rad

Underleverantörer oroas av uteblivna betalningar. Och två dagar i rad stannade produktionen i fabriken när leverantörer vägrade lämna av delar.

IF Metall har blivit informerad om att det pågår förhandlingar med leverantörer om kontrakt och betalningar. Hittills har dock Saab låtit personalen sväva i ovisshet om bakgrunden till produktionsstoppen, uppger fackklubbarna.

– Nu blir personalen lite orolig när det skrivs om det i media och vi får mycket frågor, konstaterar Håkan Skött.

FAKTA

Riksgäldens lån till Saab

Riksgälden vanligaste garantiform är kreditgarantin där myndigheten går i borgen för någon annans lån, till exempel i en bank. Genom att Riksgälden tar över risken för kreditförluster tar banken en lägreränta på lånet. Men låntagaren får betala en riskavgift till Riksgälden.

Den 23 februari 2010 slutfördes försäljningen av Saab Automobile. Riksgälden utfärdade samma dag en kreditgaranti för Saabs lån hos EIB. Lånet uppgår till 400 miljoner euro och betalas ut i delar under två år. I samband med varje utbetalning kontrollerar EIB att de projekt som lånet ska finansiera utförs enligt plan och att företaget självt finansierar minst 50 procent av projektkostnaderna.

Källa: www.riksgalden.se