Farlig barnvagn återkallas

NYHETER

Första kravet på en barnvagn är att bebisen ska vara säker.

Nu har föräldrar slagit larm om att handtaget på Baby Travel Grizzly från Babyproffsen kan gå av.

– Då kan hela vagnen välta, barnet flyga ur och skada sig rejält, konstaterar Anna Stridsberg, utredare på Konsumentverket.

Ledordet vid inköp av en barnvagn till den nya telningen är förstås säkerhet. I förra veckan slog ändå föräldrar larm till Babyproffsens butiker om att barnvagnsmodellen Baby Travel Grizzly har stora brister. Handtaget riskerar att lossna.

– Brister båda knutarna har du bara överdelen av handtaget kvar i handen och är du på fel ställe kan den rulla iväg, säger Nils Stenvall, produktansvarig på Babyproffsen.

470 barnvagnar med brister

Leden på det höj- och sänkbara handtaget ska förstärkt med metall. På felaktiga barnvagnar saknas den och plasten får ta hela tyngden. Brister har hittats på modellens svarta och beiga barnvagnar som levererats efter 1 november respektive 15 december 2010.

Nils Stenvall uppger att 470 felaktiga barnvagnar har tillverkats. Det var först när föräldrar i förra veckan slog larm som de allvarliga bristerna upptäcktes.

Missade i granskningen

Tillverkaren missade felet i sin kvalitetskontroll på fabriken. Och Babyproffsen såg inte heller bristerna när vagnarna packades upp och granskades. Nils Stenvall anser ändå att kontrollerna är tillräckliga.

Kan ni ha missat andra säkerhetsbrister på era vagnar?

– Förhoppningvis inte. Det här misstaget gör vi i alla fall inte om igen.

Tar inte tillbaka vagnarna

Tillsammans med Konsumentverket har Babyproffsen skickat ut en varning. 250 farliga barnvagnar finns i butiker eller rullar på gatorna.

– Vi vet att det har sålts vagnar som inte har den här förstärkning. Det är därför vi går ut med den här varningen. Konsumentverket kallar det återkallelse men det innebär inte att butiken tar tillbaka vagnen. Det innebär att vi sätter dit en knut som är metallförstärkt, förklarar Nils Stenvall.