Frun: Nedrigt att ta emot teglet gratis

Just nu pågår första muträttegången i Göteborgshärvan

NYHETER

Frun avslöjade efter skilsmässan att chefen för ett kommunalt bostadsbolag fått tegel gratis till parets villa.

I dag mötte hon sin exmake i rätten.

Han är åtalad för grovt mutbrott – men kallar exfruns uppgifter för nonsens.

I dag startade den första rättegången i den omfattande härvan i Göteborg, där polisen utreder ytterligare tio fall av misstänkta mutor.

Tonvis med tegel

Misstankarna om mutbrott inom kommunen avslöjades förra våren. När chefen togs in till polisförhör i höstas lämnade han sin anställning inom Göteborgs kommun. Han är misstänkt för att ha tagit emot tonvis med tegel från en entreprenör men bara betalat för frakten.

Statsåklagare Nils-Eric Schultzs huvudvittne är mannens exfru. Hon avslöjade mannen när hon hittade konstiga fakturor efter den uppslitande skilsmässan. Fram till dess hade kvinnan trott att paret fått teglet till villabygget i Torslanda i utbyte mot att huset referensobjekt, uppgav hon i rätten enligt Göteborgs-Posten.

Åklagaren anser att det är klarlagt att teglet var värt minst 85 000 kronor. Mannen ska endast ha betalt 27 000 kronor till entreprenören när materialet levererades till villan i Torslanda 2003.

Den tidigare chefen nekar till mutbrott.

– Det är nedrigt, sa exfrun enligt Göteborgs-Posten om sin exmakes version om att han trott att han betalat teglet och inte bara transporten.

"Bra att ha bra kontakter"

Åklagaren tes är att entreprenören ville förbättra sitt läge inför det kommunala bostadsbolagets framtida upphandlingar.

"Bra att ha bra kontakter"

Bo Wenner, vid tidpunkten anställd hos entreprenören, bekräftade i sitt vittnesmål att han erbjöd teglet gratis för att få bra kontakter hos kommunen. Han talade om tjänster och gentjänster som naturligt i byggbranschen och att teglet kostade en spottstyver för hans arbetsgivare att ge bort:

– En ringa kostnad och dessutom skulle vi få ett fint referenshus. Vi bestämde oss för att vi skulle ge honom teglet men att han skulle stå för transportkostnaderna. Vi tänkte även på framtiden, bra att ha bra kontakter, det var så vi resonerade, sa Bo Wenner enligt Göteborgs-Posten.

Åklagare Nils-Eric Schultz anser att den tidigare chefen grovt missbrukat sin förtroendeställning för egen vinning – och yrkade på fängelse. Han måste få den mannen fälld för grovt mutbrott – annars faller målet. Om rätten inte anser att brottet är grovt är det redan preskriberat.                                                                                             

Försvarsadvokaten Anders Munck uppger enligt Göteborgs-Posten att den misstänkte mannen först på senare år upptäckt att det på fakturan står betalning för transport och inte för själva teglet. Det saknades uppsåt, enligt försvaret.

Den tidigare chefen medgav i rättsalen att han fick ett rabatterat pris men anser att exfruns uppgifter om att han från början förstod att teglet var gratis är nonsens. Han anklagar istället exfrun för att vara ute efter hämnd.

Tingsrätten meddelar dom 14 april.