Inget åtal efter misstänkt polisslarv

NYHETER

Det går inte att bevisa att någon enskild polis vid polisen i Dalarna städat bort Anders Eklunds namn i utredningen om mordet på Pernilla Hellgren i Falun år 2000. Av det skälet beslöt på torsdagen chefsåklagare Kristian Augustsson i Malmö att lägga ned förundersökningen om misstänkt tjänstefel.

Misstanken uppkom i samband med polisprofessor Leif GW Perssons granskning av mordet. Han hävdade att Eklunds namn tagits bort ur materialet.

Ingen brottsutredning om slarv

– Handlingen med Anders Eklunds namn borde ha funnit i utredningsmaterialet men vi kan inte säkert säga att den fanns där. Vi kan ännu mindre säga vem som i så fall skulle ha tagit bort handlingen, säger chefsåklagare Kristian Augustsson vid riksenheten för polismål i Malmö.

Han beslöt på torsdagen också att inte inleda en förundersökning för att utreda om någon slarvat med inmatningen av uppgifter i polisens centrala brottsspaningsregister.

Leif G W Persson fick sommaren 2009 uppdraget att granska Dalapolisens utredning av mordet på Pernilla Hellgren sedan det kommit fram att polisen redan i mars 2001 fått tips om att Anders Eklund kunde vara intressant, men schabblat bort uppslaget.

Hård kritik från Leif GW

Perssons kritik var inte nådig. Han konstaterade att Dalapolisen skött utredningen uselt. Det kanske mest allvarliga var att polisen i Dalarna ansågs sakna erfarenhet, resurser och kompetens för att utreda spaningsmord.

Om utredningen skötts bättre hade sannolikt Anders Eklund gripits långt tidigare och då skulle han inte ha kunnat mörda tioåriga Engla Höglund i april 2008.

Leif G W Persson fann också att Anders Eklunds namn i efterhand städats bort ur polisens material om mordet och misstankar fanns därför om att det gjorts för att polisen skulle slippa obehag för bristerna i utredningen.

Anders Eklund dömdes i oktober 2008 till livstids fängelse för mordet på Pernilla Hellgren i Falun 2000 och mordet på Engla Höglund i Stjärnsund 2008.

TT