Torsk fraktades med senapsgas

– och hela partiet är redan sålt

NYHETER

Inspektörerna kunde känna doften av senapsgas i lastutrymmet. Där hade nyligen torsk fraktats.

Ett halvt ton av torsken såldes till svenska konsumenter.

Fartyget fraktade torsk, bland annat till en svensk importör i Halland. I utrymmet där torsken fraktades hade de tidigare transporterat en gammal – läckande – senapsgasbomb. Bomben hade legat i utrymmet "ett tag".

När danska myndigheter inspekterade fartyget kunde de känna doften av senapsgas i utrymmet. De anmälde händelsen till EU:s varningssystem för hälsofarliga livsmedel.

Fisken redan såld

Men när det svenska importföretaget, Fiskexporten, fick informationen hade det gått tre veckor – och all fisken var redan såld.

– Det är synd att det här inte kom fram tidigare. Vi kontaktade dem vi har levererat torskfilé till och bad dem att antingen förstöra, eller skicka tillbaka fisken till oss. Men de hade redan sålt allt, säger Veronica Löfberg, kvalitetsansvarig på Fiskexporten.

Om fisken verkligen förorenats av senapsgas är inte utrett eftersom fisken aldrig testades. Men fisken återkallades trots det, som en säkerhetsåtgärd.

– Det var ingen varning där det är bekräftat att fisken är hälsofarlig, utan en rekommendation som gick ut. Trots det valde vi att återkalla fisken, säger Veronica Löfberg.

Såldes i Halland

Torskfilén har sålts i Fiskexports egna butiker i Halland och Varberg. Det handlar om ett halvt ton fisk. Den levererades ut till butikerna mellan den 8 och 9 mars i år.

Enligt toxikologen Lilian Abramsson Zetterberg vid svenska livsmedelsverket ger senapsgas akuta besvär – och de som har ätit av torskfilén borde ha märkt av det redan om det hade varit någon fara.

– Allting har med dosen att göra. Men har man inte känt av något nu så skulle jag säga att sannolikheten för att det är någon fara är väldigt liten, säger hon.

FAKTA

Senapsgas

Senapsgas är ett kemiskt stridsmedel. Gasen har fått sitt namn eftersom den doftar svagt av senap. Gasen ger främst brännskadeliknande skador på kroppen.

Senapsgas blir flytande i rumstemperatur.